latinica  ћирилица
30/05/2016 |  10:52 ⇒ 10:57 | Autor: Bi-bi-si

Zašto žene ne smiju da idu na Svetu goru?

Sveta gora u Grčkoj obilježava 1.000 godina prisustva pravoslavnog monaštva na Atosu. Britanska televizijska mreža BBC tim povodom je objavila reportažu o ovoj svetinji.
Sveta Gora (foto: www.hilandar.org) -
Sveta Gora (foto: www.hilandar.org)

Planina koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih kilometara, možda je i najveća oblast na svijetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smiju da pristupe, piše Bi-Bi-Si.

Prema istoričaru Grahamu Spiku, tipik iz 10. vijeka zabranjuje da se na Svetu goru dovode ženke životinja, ali ništa ne navodi o ženama, jer "svi znaju da ženama nije dozvoljen pristup u muškim manastirima". To je najjednostavniji način, kaže on, da se obezbijedi celibat.

Ono što Atos čini drugačijim od ostalih manastirskih posjeda je to što se čitavo poluostrvo smatra jednim velikim manastirom.

Ipak, postoji još jedan razlog zbog kog je ženama pristup zabranjen, a povezan je sa pravoslavnim predanjem.

- Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio - kaže Spajk.

- Atos se još zove "baštom majke Božje", u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu - kaže istoričar.

Јedini izuzetak, kada je riječ o zabrani dovođenja ženki životinja, predstavljaju mačke, vjerovatno zato što efikasno love miševe i divlje životinje, jer njih ne mogu kontrolisati.

Neke žene su, međutim, posjetile poluostrvo uprkos zabrani, piše Bi-Bi-Si.

Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949, Sveta gora dozvolila je svim izbjeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

Takođe, 1953. godine je Grkinja Marija Poimendou, maskirana u muškarca, došla na Atos i tamo provela tri dana, poslije čega je Grčka donijela zakon koji zabranjuje ženama da odlaze na Svetu goru i propisuje kaznu od godinu dana zatvora za one koje ga prekrše.

U skorije vrijeme, pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Atosu četiri Moldavke 2008. godine, koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbijedili pomilovanje.