latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:22 | Autor: TANЈUG

Kanada: Bakterije u mesu uništiti zračenjem

Kanada razmatra da dozvoli zračenje sirovog mljevenog mesa radi uništavanja ešerihije koli, salmonele i drugih opasnih bakterija u njemu, sapštilo je Ministarstvo zdravlja.
Meso (Foto: exministries.tv) -
Meso (Foto: exministries.tv)

Prijedlog će vjerovatno biti objavljen u junu, ili najkasnije do kraja godine, nakon čega će uslijediti javna rasprava, rekla je portparolka ministarstva Mariz Diret za agenciju Frans pres.

Ideja se prvi put rodila krajem 1990-ih, ali su je potrošači oštro odbacili i regulatorni postupak nikada nije okončan.

Mikrobiolozi su obnovili svoju inicijativu za proširenje ove tehnologije 2013. godine, nakon najvećeg povlačenja mesa iz prodaje u istoriji Kanade povezanog s jednom fabrikom za pakovanje mesa u pokrajini Alberta, pošto je ustanovljeno da je 18 ljudi u zemlji oboljelo.

U Kanadi su trenutno odobreni za prodaju ozračeni crni luk, krompir, pšenica, brašno, začini i svježe začinsko bilje. Te namirnice se izlažu zračenju koje ubija bakterije i druge mikroorganizme.

Kritičari, međutim, kažu da taj proces proizvodi toksična jedinjenja, kao što je benzen, i da smanjuje hranljivu vrijednost namirnica, dok zagovornici tvrde da su uticaji na ljudsko zdravlje zanemarljivi.

Svako pakovanje ozračenog goveđeg mesa u prodaji u Kanadi moraće da bude jasno označeno, naveli su iz Ministarstva zdravlja, prenosi francuska agencija.