latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:04 | Autor: SRNA

Galijašević: Izetbegovićevo nasljeđe - ključni element destrukcije BiH

Nasljeđe Alije Izetbegovića ključni je element destrukcije i BiH i međuetničke saradnje, kao i vrlo nepovoljnih bezbjednosnih prilika koje su se razvijale kao njegov cilj, a potom i njegovog sina, koji ta nastojanja oživljava svojom politikom na najbrutalniji način, rekao je stručnjak za krizne situacije Dževad Galijašević.
Dževad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
Dževad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

Galijašević je ukazao da je BiH u najgorem periodu postdejtonske ere, da se vratila u devedesete godine prošlog vijeka i da se posljednjih 18 mjeseci nalazi u postdejtonskom haosu i unutar zemlje i haosa koje emituje prema drugih državama i narodima.

"Nacionalne stranke, koje su dale platformu za protekli rat, koje se nisu mogle dogovoriti ni o jednom važnom nacionalnom pitanju, ponovo su se vratile na scenu i pokazale kako se jedan stabilan politički postdejtonski razvoj može pretvoriti u postdejtonski haos", rekao je Galijašević, na okruglom stolu u Beogradu pod nazivom "Paljenje Balkana-od Makedonije do Republike Srpske", kojem je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Galijašević je podsjetio da su se posljednjih 18 mjeseci desili prvi teroristički napadi na policijsku stanicu i Zvorniku, kada je ubijen policajac, u Sarajevu, kada su ubijena dva vojnika, a tu je i pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i potpuni nemar i nerad na istrazi tog događaja.

Prema njegovim riječima, komplikovanje te situacije radili su upravo partneri Alije Izetbegovića, stranke sa kojima je najbolje znao, koje su najsličnije njegovoj politici - SDA, SDS i HDZ.

"To su bratske destruktivne politike koji ne promišljaju interese naroda i danas se poigravaju sa ratnohuškačkom retorikom", rekao je Galijašević.

On je naveo da se u BiH uvoze ne samo međuetnički konflikti, već političari iz drugih zemlja koji nisu dobronamjerni prema BiH i "koji će nam pomoći da se što brže i agresivnije sukobimo".

Galijašević je podsjetio na uvrede odlazećeg turskog premijera Ahmeta Davutogluoa u Banjaluci, prenoseći orijentaciju Turske prema BiH i Balkanu da su tu "bili i da će uvijek biti".

"Imali smo i prijeteću poruku iz Zagreba, gdje su /turski predsjednik Tajip/ Erdogan, Kolinda Grabar Kitarović i Bakir Izetbegović formirali takozvanu trilateralu, zajednički nastup na planu uzurpacije zapadnog Balakana i destrukcije zapadnog Balkana", naveo je Galijašević.

On je zapitao protiv koga je to usmjereno i koga predstavlja u toj trilaterali Bakir Izetbegović, da li predstavlja BiH, dok sjedi sa Erdoganom i Kitarovićevom u jedinom njegovom odlasku u EU u njegova dva mandata, a otišao je u Zagreb zbog Erdogana, a ne predsjednika Hrvatske.

Galijašević je podsjetio i na izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je pokušao da poništi antifašizam i da uvede Blajburg kao simbol stradanja, kao i na reagovanje kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića, kao i prvog potredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka.

On ističe da je namjera bila da se Blajburg predstavi kao simbol stradanja, a ne konačni obračun sa ustašama koji su pobili milion i po ljudi, od kojih pola u samo jednom koncentracionom logoru Јasenovac.

Galijašević je naveo da je poslije uslijedila i izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, te zapitao da li se stidi što je tako govorio o Srbima i hrišćanima?

"Ako ga ne pitate to, mislite li da će problem nestati. Ne, problem ostaje, njegove uvredljive riječi kojima najavljuje rat i kažu - `idemo da ih pobijedimo glasanjem, ako ne možemo glasanjem, imaćemo ponovo rat`. Ta poruka nije poslata samo Bošnjacima. Sada nas je 50 odsto, za 10 godina biće 60 odsto. Ta poruka je poslata hrišćanima", ukazuje Galijašević.

Prema njegovim riječima, sve te poruke su simbolizovale destrukciju i destabilizaciju, a na drugoj strani je potpuno neprimjereno ponašanje u institucijama BiH političkih partija iz Republike Srpske.

"Bakir Izetbegović je objavio rat Republici Srpskoj, a kakav je odgovor njegovih partnera u Sarajevu bio - da su to neprimjerene riječi, da nije u redu da se tako govori. Nema instituciionalnog odgovora", rekao je Galijašević.

On je naglasio da su jedini institucionalni odgovor davale institucije Srpske, njen predsjednik Milorad Dodik, Skupština i Vlada Republike Srpske.

Galijašević je rekao da je u Sarajevu u zajedničkim institucijama najgora vlast od Dejtona, koja je dovela do destabilizacije zemlje i koja pokušava učiniti nestabilnom i samu Republiku Srpsku.