latinica  ћирилица
01/06/2016 |  09:10 | Autor: vecernjenovosti

Kako se braniti od komarca?

Kao glavom bez obzira komarci bježe od paradajza. Kantarion je takođe veoma efikasan u borbi protiv dosadnih insekata.
Komarac - Foto: ilustracija
KomaracFoto: ilustracija

Sjetite se koliko su vam puta komarci dosadnim zujanjem remetili san ili boravak u prirodi. Ta mala dosadna stvorenja ne moraju da vam budu dnevna i noćna mora. Kako se sa namirnicama iz kuće i bašte riješiti komaraca?

Kao glavom bez obzira komarci bježe od paradajza. Јer, stabljika ove biljke širi miris koji opija i uništava komarce u letu. Protiv malih napasti takođe se možete boriti i ako gajite muškatlu. Listovi ove biljke šire miris koji podsjeća na limun ili mošus i drži komarce na bezbjednoj udaljenosti.

Kantarion je takođe veoma efikasan u borbi protiv komaraca. Listove ove biljke treba osušiti, od njih napraviti buketiće, i rasporediti ih po sobi ili balkonu. Osim listova, i cvjetovi kantariona tjeraju komarce. Osušene cvjetove treba odvojiti od stabljike, staviti u malu vatrostalnu posudu i – zapaliti. Dim rastjeruje komarce i obezbjeđuje miran san ili boravak na balkonu.

I mirišljave svijeće koje sadrže prirodna ulja citrusa i imaju osvježavajući miris su dobre u borbi protiv komaraca.

Veoma efikasni preparati, koji se sastoje od mješavine ulja eukaliptusa i lavande, mogu da se nabave u apotekama.

Karanfil, citrus, geranijum, lavanda ili bosiljak uspješno rastjeruju komarce. Tinkturu ovih biljaka (koju možete nabaviti u biljnoj apoteci) trebalo bi nanositi na kožu više puta tokom dana i riješićete probleme svraba i otoka.