latinica  ћирилица
02/06/2016 |  21:07 | Autor: klix.ba

Naučnici na putu otkrivanja univerzalne vakcine protiv raka

Istraživači s Univerziteta Јohanes Gutenberg iz Njemačke vjeruju da su blizu pronalaska univerzalne vakcine protiv raka, koja čini da imuni sistem tijela napada rak kao da je virus.
Bakterija (ilustracija) -
Bakterija (ilustracija)

Najnovija istraživanja objavljena su u časopisu "Nature". Međunarodni tim istraživača opisuje kako su uzeli dio genetskog koda RNK raka, stavili ih u sitne nanočestice masti i zatim ih ubrizgali u tijela tri pacijenta, koji su u poodmakloj fazi bolovali od raka.

Imuni sistem pacijenata odgovorio je proizvodnjom "T ćelije", tzv ubice, koja je napadala kancer.

Potvrđeno je da je vakcina efikasna u borbi protiv agresivnog rasta tumora kod miševa. Istraživanje predvodi profesor Ugur Sahin sa Univerziteta Јohanes Gutenberg.

Naučnici su saopštili da je proizvodnja vakcine brza i efikasna, jer se može kodirati RNK bilo kog tumora. Nakon ubrizgavanja vakcine kod pacijenata se može pojaviti grip, koji je neuporediv u odnosu na posljedice hemoterapije.

Profesor Alan Melher s Instituta za istraživanje raka iz Velike Britanije istakao je da nova studija dokazuje da je imuni sistem najbolji lijek za borbu protiv kancera, iz čega se može razviti vakcina za liječenje te bolesti.

"Iako je ovo istraživanje zanimljivo, još je daleko od dokaza da zaista koristi pacijentima", kazao je profesor Melher.

Ipak, svi su saglasni da je ovo važan korak ka konačnom globalnom cilju, a to je pronalazak lijeka za tu opaku bolest.