latinica  ћирилица
03/06/2016 |  20:20 | Autor: Agencije

Naučnici otkrili mutaciju gena koja leptiru omogućava savršenu kamuflažu

Entomolozi sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan korteks.
 - Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Britanski naučnici su otkrili da mutacija gena omogućava leptirima da izmijene boju, pa čak i izgled krila da bi pobjegli grabljivicama, kao i da neki mijenjaju boju da bi ličili na stablo određenog drveta.

Јedan noćni leptir, biberasti moljac (Biston betularia) najpoznatiji je po tome. Ima ga u engleskim gradovima i obično je svijetle boje, neprimijetan na stablu breze.Tokom industrijske revolucije u Engleskoj u XIX vijeku, drveće je počela da prekriva ugljena prašina, te su i stabla breza postala tamnija. Biberasti moljac se tada prilagodio da bi ostao nezapažen na potamnelom drveću.

Entomolozi sa Univerziteta u Liverpulu otkrili su sada da tu mutaciju prouzrokuje gen nazvan korteks koji omogućava savršenu kamuflažu.

Taj gen tog moljca je, po studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature, počeo da mutira 1819. godine kada se zahuktala industrijska revolucija.

Naučnici su u drugom istraživanju ocijenili da isti taj gen mijenja i šaru na krilima leptira, takođe radi kamuflaže, da bi opstali.