latinica  ћирилица
13/06/2016 |  22:14 | Autor: RTS

Makedonija legalizovala marihuanu u medicinske svrhe

Lijekovi na bazi marihuane postali su od danas legalni i u Makedoniji, koja se pridružila grupi od najmanje dvanaestak evropskih zemalja koje su već odobrile upotrebu takvih proizvoda za pojedine pacijente.
Konzumiranje marihuane - Foto: ilustracija
Konzumiranje marihuaneFoto: ilustracija

Lijekove koji sadrže manje od 0,2 odsto tetrahidrokanabinola, glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati ljekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lijekove Marija Darkovska-Serafimovska, prenosi AFP.

"To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno liječenje proizvodima na prirodnoj bazi", rekla je ona.

Ovi lijekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom, navodi francuska agencija.

Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom ljekara i uz recept.

"Ovo nije zamejna za medicinsko liječenje", rekao je makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lijekova na bazi marihumane, poslije višemesečne javne rasprave.

Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legalizovalo upotrebu lijekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija, podsjeća francuska agencija.