latinica  ћирилица
14/06/2016 |  19:39 | Autor: RTS

Pucketanje mjehurića na kesama za psihofizičku opuštenost

Pucketanje mjehurića na kesama nije samo zabava već prava nauka. Sudeći prema nalazima istraživanja, samo jedan minut pucketanja najlon vreća sa mjehurićima odgovara osjećanju psihofizičke opuštenosti nakon 33 minuta masaže.
Pucketava kesa - Foto: ilustracija
Pucketava kesaFoto: ilustracija

Neposredni efekat ove tehnike opuštanja i borbe sa ispitnom anksioznošću može se uočiti u školama i na fakultetima.

Koledž u Nisi na jugu Poljske ponudio je svojim studentima jedinstveno sredstvo protiv stresa u vrijeme kontrolnih ispita ‒ kese koje pucketaju.

Bartoš Bukala, pi-ar Koledža u Nisi kaže: „Željeli smo da poboljšamo atmosferu koja vlada na koledžu u periodima ispita i vratimo osmijeh na lica i studentima i predavačima. Tako su nam pale na pamet ove vreće za pucketanje, kojih imamo dosta u našem magacinu". 

Tabaci najlona sa mjehurićima vazduha izloženi su na dostupnom mjestu i svako ko misli da mu to može pomoći da se relaksira može posegnuti za ovim materijalom za pakovanje.

„Opušta nas pucketanje dok čekamo da počne ispit, stvarno može odagnati stres", rekla je studentkinja Laura Kropnicka.

Psiholozima je odavno poznato da je za postizanje koncentracije, uz minimum napetosti, dobro „podijeliti" pažnju na dvije različite aktivnosti, od kojih je jedna rutinska, ponavljajuća, i ujedno ‒ opuštajuća.