latinica  ћирилица
14/06/2016 |  19:55 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Breskva prija srcu i želucu

Sočne i ukusne, bogate vitaminima i mineralima, breskve se savršeno uklapaju u ljetnji jelovnik. Po hranljivoj vrijednosti i ljekovitosti zauzimaju visoko treće mjesto, odmah iza jabuka i krušaka.
Breskva - Foto: Novosti.rs
BreskvaFoto: Novosti.rs

Bogate su kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, gvožđem, bakrom i cinkom. Od vitamina obiluju beta karotenom (provitamin A) i vitaminima C, E, H, B1, B2, B3 i B9. Osim toga, sadrže i ugljene hidrate, belančevine, voćne kiseline i skrob. Zbog odnosa kalijuma i natrijuma 7 prema 1, posebno se preporučuju osobama koje imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.

Svježe isceđen sok od breskve idealno je okrepljenje za osobe sa osjetljivim nervnim sistemom, kao i za one koji pate od srčane aritmije, dok bi dijabetičari i alergične osobe trebalo da ga izbjegavaju. Preporučuje se i za oporavljanje jetre i želuca, a da bi učinak bio bolji trebalo bi da se pije polako.

Ulje dobijeno hladnim cijeđenjem iz koštica breskve, takođe je veoma cijenjeno zbog ljekovitih svojstava, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Djeluje kao odličan laksativ, snižava holesterol, pomaže u liječenju ekcema. Zbog bogatstva minerala i vitamina preporučuje se za masažu osjetljive, suve i starije kože, koja nakon tretmana postaje gipka i elastična.