latinica  ћирилица
15/06/2016 |  10:09 | Autor: Agencije

Zbog ujeda krpelja postala alergična na meso

Alergijska reakcija na meso sisara izazvana ujedom krpelja zvuči apsurdno, ali u Australiji je sve više ljudi koji upravo zbog toga sad jedu samo ribu i piletinu.
Krpelj (Foto: Thinkstock) -
Krpelj (Foto: Thinkstock)

To je slučaj i sa Leonor DŽordan koja je primjetila da nešto nije kako treba kada je uočila simptome alergijske reakcije na proizvode sa kojima ranije nije imala problema.

Nekoliko mjeseci prije toga, ujeo ju je krpelj, na šta je imala veoma lošu reakciju.

"Cijela glava mi je otekla, izgledala sam kao slon. Išla sam kod više različitih ljekara, ali svi su mi rekli da će sve biti u redu i da ne treba da brinem", izjavila je Elenor.

Ono što nije znala i što joj niko nije rekao je to da loša reakcija na ujed krpelja može da predstavlja faktor rizika za razvoj alergije na meso sisara. Alergija nastaje kada pljuvačka krpelja promjeni imuni sistem čovjeka, koji tada počinje da reaguje na meso sisara (govedinu, svinjetinu, jagnjetinu, a ponekad čak i na mliječne proizvode).

Elenor DŽordan je na kraju otkrila da se kod nje razvila alergija upravo zbog ujeda krpelja i da spada u grupu od 10 odsto onih koji imaju ovu vrstu alergije.