latinica  ћирилица
15/06/2016 |  10:12 | Autor: Agencije

Već ste popili kafu? Uzmite još jednu...

Većina ljudi dan započinje šoljicom kafe. Iako vam djeluje da samo tako možete da se razbudite, zapravo se samozavaravate.
Kafa - Foto: RTRS
KafaFoto: RTRS

Naučnici su otkrili da poslije tri noći "slabog" sna, kofein gubi efekat i neće vam pomoći da se osjećate svježije i odmornije. “Slab“ san naučnici su definisali kao onaj koji uključuje pet ili manje sati provedenih u odmoru.

Do otkrića su došli poredeći efekte kafe sa djelovanjem placeba, a dokazali su da kofein, barem u prva dva dana lošeg sna, povećava psihomotornu reakciju organizma i olakšava vam svakodnevne obaveze.

Vođa studije, dr Trejsi DŽil Doti iz Istraživačkog instituta "Volter Rid" kaže da su iznenađeni prednostima unošenja dvije doze od po 200 mg kofeina dnevno.

"Kofein je stimulant i koristi se obično za razbuđivanje, naročito u slučaju da ste loše spavali. Ipak, podaci ukazuju da ista efektivna doza kofeina nije dovoljna da spriječi pad energije, poslije nekoliko dana slabog sna", kaže Doti.

Istraživači su ispitali 48 zdravih osoba koje su tokom pet dana smjele da spavaju samo po pet sati. Zatim su dva puta dnevno dobijali ili po 200 mg kofeina ili placebo i potom obavljali niz zadataka.

Otkrića su objavljena u onlajn izdanju časopisa "Sleep", a biće predstavljeni i na 30. godišnjem sastanku Društava za proučavanje spavanja.