latinica  ћирилица
18/06/2016 |  16:27 ⇒ 16:27 | Autor: Agencije

Ove namirnice truju vaše tijelo

Konzumiranje ovih namirnica sa sobom nosi i veliki rizik od trovanja.
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com) -
Meso (Foto: Michael Stern/Flickr.com)

Advokat Bil Marler je prestao da jede određenu hranu nakon što je proveo više od 20 godina radeći na sudskim sporovima vezanim za trovanje hranom, piše Stil. U časopisu "Food Poisoning Journal" objavio je članak objašnjavajući koju je hranu izbacio iz svog jelovnika. I to sve nakon što je u slučajevima za svoje klijente koji su se razboljeli od pokvarene hrane dobio više od 600 miliona dolara.

Zbog toga i na temelju iskustva tvrdi kako sirove školjke, sirove klice kao i nekuvana jaja spadaju u samo neke od namirnica koje ne vrijedi konzumirati.

Sirove školjke

Sve češće su bolesti vezane uz konzumaciju školjki. Nažalost, tome je razlog i globalno zagrijevanje koje je odgovorno za zagrijevanje mora. Naime, mikroorganizmi rastu kako se more zagrijeva, te se ti isti mikroorganizmi talože u školjkama.

Prethodno isječeno voće i povrće

Možda je isječeno voće ili povrće praktično, pogotovo ako ste lijenji i odgovara vam kada je neko obavio dio posla umjesto vas. Ali, imajte na umu kako je veći rizik od zaraze ako je više ljudi uključeno u proizvodnju hrane.

Sirove klice

Klice su čest uzrok zaraze, a često prenose salmonelu i "escherichiu coli".

Slabo pečeno meso

Kako bi se uništile bakterije meso treba pripremati na 160 stepeni!

Nekuvana jaja

Sve što možemo reći je – salmonela. Marler smatra kako su manje šanse da se otrujete od sirovih jaja nego prije 20 godina, ali nemojte rizikovati.

Nepasterizovano mlijeko ili sok

Pasterizacija smanjuje sadržaj vitamina i ubija korisne bakterije te uništava enzime. Ali, Maler tvrdi, kako "sirova" pića mogu biti opasna, a da pasterizacija nije opasna. Kaže kako se povećava rizik od zaraze bakterijama, virusima i parazitima ako se preskače postupak pasterizacije.