latinica  ћирилица
18/06/2016 |  19:13 | Autor: Agencije

Predstavljeni novi uzorci Mjeseca i Marsa (VIDEO)

Naučnici Uralskog državnog univerziteta pedstavili su u petak u Јekaterinburgu ostatke meteorita koji su pronađeni tokom naučne ekspedicije na Antakrtiku.
Uzorci - Foto: Screenshot/YouTube
UzorciFoto: Screenshot/YouTube

"Među najegzotičnijim otkrićima nalaze se fragmenti stijena sa Mjeseca i Marsa. Sakupljanje materijala na Antarktiku vrlo je intrigantna stvar, nudi nove poglede na svijet", rekao je Viktor Grahovski, profesor Instituta za fiziku i tehnologiju sa Uralskog tehnološkog univerziteta u Rusiji.

"Kada je u pitanju svemirska misija, odlazite na jednu destinaciju... ali i ovdje, na planeti Zemlji, možete da pronađete na stotine različitih materijala", dodao je.

Naučnici su na Antarktiku proveli samo nedjelju dana, a najvažnije otkriće bilo je postojanje oblasti na kojima se mogu pronaći objekti vanzemaljskog porijekla, ističe profesor.

Oni su tokom ekspedicije koja je trajala od 20. decembra do 10. januara istražili veliku oblast i sakupili više od 300 uzoraka stijena. Istraživanje je pretežno bilo usmjereno na oblast zvanu Zemlja kraljice Mod, udaljenu oko 100 kilometara od ruske Novolazarevske stanice.