latinica  ћирилица
21/06/2016 |  19:04 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Zašto je lijek Tramadol paracetamol povučen sa tržišta? (VIDEO)

Prošle godine povučen, zatim vraćen, pa danas ponovo skinut sa polica u apotekama. Lijek Tramadol paracetamol, hrvatske farmaceutske komapanije Farma S, mora na dodatna ispitivanja.
Tramadol/Paracetamol - Foto: RTRS
Tramadol/ParacetamolFoto: RTRS

Odluci bh. Agencije za lijekove, prethodilo je povlačenje sa hrvatskog tržišta. 

Isti lijek, isti proizvođač, i gotovo identična priča iz januara 2015. godine. Vijest da je Tramadol paracetamol proizvođača Farama S ponovo povučen sa hrvatskog, a potom i sa domaćeg tržišta, zabrinuo je one koji ga gotovo svakodnevno koriste.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu da se povlačenje sprovodi iz preventivnih razloga.

- Kvalitet, efikasnost i bezbjednost navedenog lijeka nije narušena i nije razlog povlačenja lijeka sa tržišta - kaže Branka Tubić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ipak, povlačenje se sprovodi samo u veleprodaji. To u prevodu znači da ga je u apotekama, ako ga imaju na zalihi, moguće kupiti. Kontaktirali smo nekoliko apoteka u Banjaluci i niti jedna nije imala sporni Tramadol paracetamol.

Nezavnično, prvo povlačenje koje se dogodilo još početkom prošle godine uticalo je da se nabavka lijeka ovog proizvođača znatno smanji. Farmaceuti ističu, opreza nikad dovoljno.

- Što se tiče ove kombinacije, ona služi za korištenje od umjerenih do jakih bolova - kaže Tanja Živković, magistar farmacije.

Dok potrošači strahuju, sporni lijekovi i dalje stoje na policama pojedinih domaćih apoteka. Preventivna kontrola, stvarna opasnost za zdravlje ili još jedna "farmaceutska zagonetka", nikome nije jasno.