latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:51 | Autor: Agencije

U Sloveniji u porastu broj slučajeva zaraze HIV-om

Broj osoba zaraženih HIV-om, virusom koji izaziva AIDS, u Sloveniji je u znatnom porastu zbog čega vlasti pojačavaju kampanju informisanja ugrožene populacije putem medija i posebnih programa.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Oko 600 ljudi zaraženih HIV-om u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, u evropskom je prosjeku, ali je zabrinjavajući podatak da su u pet mjeseci ove godine dijagnostifikovana 43 nova slučaja, što je dvostruko više nego lani.

- Ne samo u Sloveniji nego i u Evropi HIV više nema kobni predznak jer rizične grupe znaju da je liječenje efikasno i zato najvjerovatnije zaboravljaju na zaštitu - rekao je infektolog Јanez Tomažič.

U Sloveniji je u zadnjih desetak godina od AIDS-a umrlo tridesetak ljudi, između ostalog i zato jer se besplatna testiranja na HIV obavljaju samo u Ljubljani, pa je vlada u saradnji sa zdravstvenim organizacijama pokrenula kampanju informisanja ugroženih grupa.

Јedan od programa koji se provode je i program "Reakcija na HIV" te posebna aplikacije na internetu i društvenim mrežama s detaljima o načinima izbjegavanja infekcije, za što je novac donirala norveška vlada. U okviru tog programa provdena su 833 različita testiranja na polno prenosive bolesti, a pokazalo se da su, osim HIV-a, u porastu i infekcije hepatitisom B i gonorejom.