latinica  ћирилица
26/06/2016 |  15:47 ⇒ 16:39 | Autor: FENA

Princova "žuta gitara" prodana za 137.500 dolara

Slavna Princova žuta gitara, nazvana "Yellow Cloud" (žuti oblak) prodana je na aukciji na Beverly Hillsu za 137.050 dolara, objavila je aukcijska kuća Heritage "Heritage Auctions".
Princova žuta gitara - Foto: ilustracija
Princova žuta gitaraFoto: ilustracija

Omiljenu gitaru pokojnog muzičara koji je prije dva mjeseca umro od nenamjernog predoziranja u svom domu u Minnesoti, kupio je DŽim Irsay, vlasnik američkog fudbalskog kluba Indianapolis Kolts, piše "BBC".

Irsay je poznati kolekcionar muzičkih instrumenata i posjeduje predmete koji su nekada bili u vlasništvu Boba Dilana, DŽoha Lenona, DŽerija Garsije i grupe "Grateful Dead".

U decembru prošle godine kupio je bubnjeve na kojima je svirao bubnjar Bitlsa Ringo Star za 2,1 milion dolara. Znalci kažu da je žuta gitara, izrađena od javorovog drveta s prepoznatljivim oblikom roga na jednom kraju jedinstven instrument, poput Betovenovog klavira ili Koltrejnovog saksofona.

Gitaru je izradila kompanija "Knut-Koupee Enterprises" iz Mineapolisa osamdesetih godina, a Princ je na njoj često svirao na koncertima koje je održavao do devedesetih godina.