latinica  ћирилица
27/06/2016 |  13:19 ⇒ 28/06/2016 | 16:52 | Autor: Agencije

Šta se dešava s mozgom kad ne spavamo dugo?

Nedostatak sna lišava mozak vremena potrebnog za njegov odmor i obnavljanje, što znači da naše sposobnosti u toku dana mogu značajno da opadnu.
San (Foto: ilustracija/dynamicyou) -
San (Foto: ilustracija/dynamicyou)

Tim kineskih i evorpskih ljekara istraživao je na koji način nedostatak sna utiče na određen tip moždanih ćelija koje regulišu kognitivne, emocionalne i opažajne procese u stanju budnosti.

Oni su uporedili snimke mozgova 23 osobe koje pate od nesanice i 30 pacijenata koji su na kontrole dolazili naspavani.

Istraživanje je naročito bilo usmjereno na bijelu moždanu masu gdje se nalaze nervne ćelije pokrivene specijalnim proteinskim omotačem - mijelinom, koji poboljšava sposobnost međusobnog ćelijskog slanja signala.

Snimci neispavanih pacijenata pokazali su da je kod njih znatno manje zastupljena povezanost ćelija u bijeloj masi, naročito u oblastima mozga zaduženim za kontrolu sna i stanje budnosti, nego kod pacijenata koji nisu imali problema sa snom.

Autor studije Šumei Li navodi da otežano kretanje signala među ćelijama najvjerovatnije predstavlja posljedicu istanjivanja mijelinskog omotača koji oblaže neurone, što uzrokuje slabiju komunikacium među neuronima.

Štaviše, kod ljudi koji pate od nesanice, pet od šest glavnih nervnih traktova (83 odsto) bilo je značajno redukovano.

Većina njih koncentrisana je na desnoj strani mozga, gdje se regulišu mnoge emocionalne i misaone funkcije, i gdje se obrađuju senzorne informacije poput vida, mirisa i dodira.