latinica  ћирилица
30/06/2016 |  12:13 | Autor: Agencije

Francuska- Crvena zona još vijekovima neće biti naseljena

"Crvena zona" u Francuskoj je područje preplavljeno eksplozivom i ljudskim ostatacima, još iz vremena Drugog svjetskog rata, da se predviđa da će u narednih 300 do 700 godina biti potpuno nenaseljivo.
"Crvena zona" mjesto u Francuskoj  na koje još dugo neće kročiti ljudska noga  (Foto:mgur.com) -
"Crvena zona" mjesto u Francuskoj na koje još dugo neće kročiti ljudska noga (Foto:mgur.com)

Francuska je u Prvom, ali i u Drugom svjetskom ratu bila u samom središtu dešavanja, a posljedice toga vidljive su i danas. Razmjere uništenja tzv. Crvene zone su skoro nepojmljive ljudskom umu.

Na tom području su se dogodile neke od najkrvavijih bitaka u oba svjetska rata. Crvena zona nekada je pokrivala čak 1.200 kvadratnih kilometara, a Francuzi su uspjeli vremenom da je smanje na 100 kilometara kvadratnih.

Zakonom je zabranjen ulazak na to područje, kao i obrađivanje zemlje. Iseljavanje stanovništa s tog područja počelo je još nakon Prvog svjetskog rata kada je francuska vlada shvatila da je čišćenje tolike količine ljudskih ostataka, bombi i hemijskog oružja gotovo neizvodljiv zadatak.

Na hiljade ljudi je evakuisano, a brojna sela i gradići više nikada nisu naseljeni. U manje opasnim "žutim" i "plavim" zonama zemljoradnici svake godine pronalaze brojne eksplodirane ili neaktivirane bombe koje zatim odlažu na mjesta koja su za to posebno predviđena.

Belgijski i francuski zemljoradnici svake godine još uvijek pronalaze i do 900 tona neaktiviranih bombi.

Francuske vlasti već godinama ulažu enorman trud i novac u čišćenje Crvene zone, ali to još uvijek nije dovoljno. Čišćenje ovog područja će ovim tempom potrajati između 300 i 700 godina. Konzumacija vode za piće u području mnogo širem od Crvene zone zakonom je zabranjeno 2012. godine zbog ogromnih količina perhlorata (koriste se u proizvodnji municije i eksploziva) u tlu i vodi.

U najzagađenijim dijelovima i danas nestaju biljne i životinjske vrste zbog visoke koncentracije arsenika koji je zatrovao zemljište.