latinica  ћирилица
04/07/2016 |  16:19 | Autor: Agencije

Tri najzdravije zamjene za šećer

Ne morate da se odreknete slatke hrane - zamijenite bijeli rafinisani šećer zdravijim namirnicama.
Stevija (foto:Agroklub) -
Stevija (foto:Agroklub)

Ako želite da učinite nešto za svoje zdravlje, svakako bi trebalo da izbacite šećer iz ishrane i pronaći adekvatnu zamjenu. Pravilna i zdrava zamena su prirodni zaslađivači. Uz njih ćete zasladiti svoje jelo, ali i dobiti važne nutrijente, na čemu će vaše tijelo biti zahvalno.

Med kao idealni zaslađivač

Med je prirodni i najrašireniji zaslađivač koji se najviše koristi u hladnim zimskim mjesecima uz čaj. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.

Јednako tako varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, bjelančevinama i mnogim drugim ljekovitim sastojcima.

Zasladite jelo ili čaj medom, ali pripazite na količine. Iako je ljekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 grama meda nalazi se oko 300 kalorija.

Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dvije dnevno. Med se može koristiti u hladnim i u toplim napicima i jelima, ali je ipak jako važno da temperatura ne budu previsoka. Na temperaturama iznad 45 stepeni možete uništiti zdrave sastojke meda.

Danas se mnogi kuvari opredeljuju za med i u slanim kombinacijama.

Zelena stevija - biljka bez kalorija

Stevija je porijeklom iz Јužne Amerike, a u posljednjih nekoliko godina postala je popularna i na našim prostorima. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač jer uvjerljivo zamjenjuje šećer, stevija je izrazito lljkovita biljka. Važno je odmah napomenuti kako stevija nema niti jednu kaloriju, a niti glikemijski indeks. Zato se preporučuje dijabetičarima.

Njeni listovi sadrže steviozide i zato je ova biljka izrazito slatka. Stevije uz slatkoću, sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje - magnezijum, gvožđe, kalcijum, hrom, kalijum, beta karoten, tanin i mnoge druge.

Važno je znati da se jedino o zelenoj steviji može govoriti kao o ljekovitoj biljci i prirodnom zaslađivaču.

Takva stevija, dobijena od praha suhih listića stevije, slađa je od šećera 40 puta, dok je stevija u obliku ekstrakta bijelog praha ili prozirne tečnosti, slađa od šećera čak i do 300 puta.

Zelena stevija liječi mnoge bolesti. Koristi se za snižavanje holesterola, kod regulisanja šećera u krvi i krvnog pritiska i kod liječenja nekih vrsta raka.

Godži bobice - superhrana s Himalaja

Godži bobice su vrlo tražene u prodavnicama zdrave hrane. Ova superhrana je bogata hranljivim sastojcima i zato se sve više preporučuje. Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine gvožđa, a iz istog razloga su i odlična alternativa mesu, pa se preporučuju u prehrani vegana i vegetarijanaca.

Godži bobice sastoje se od složenog šećera koji ima ljekovita svojstva - jača telo, naročito gušteraču i jetru i poboljšava vid. Polisaharidi iz godži bobica će vašim jelima dati slatkoću pa ih svakako uvrstite među obroke poput žitarica, u kolače ili u voćne salate.