latinica  ћирилица
06/07/2016 |  14:15 ⇒ 14:19 | Autor: RTS

Nova vrsta pauka dobila ime po nobelovcu Markesu (FOTO)

Vrsta pauka koja se pojavila na planinskom području Arakatake, blizu Kolumbijske sjeverne obale, nazvana je po slavnom piscu, nobelovcu Gabrijelu Garsiji Markesu.
Tarantula "Kankuamo marquezi" - Foto: AFP
Tarantula "Kankuamo marquezi"Foto: AFP

Pri biranju imena za novu vrstu zglavkara presudno je bilo to što je pronađen blizu rodnog grada čuvenog pisca, navodi se u saopštenju nadležnih službi, prenosi AFP.

Posebno je zanimljivo što tarantula Kankuamo marquezi ima odbrambeni mehanizam kojim aktivira žareće dlačice koje se zabijaju u ljudsku kožu.

Ovaj zglavkar se opisuje kao potencijalno zastaršujuć, ali ne i agresivan. Paukovo tijelo je dugačko tri centimetra sa nogama iste dužine, što je ukupno šest centimetara.

Grupa Urugvajaca i kolumbijskih naučnika, na čelu sa Karlosom Perefanom sa Urugvajskog univerziteta, pronašli su ovu vrstu pauka na visini od 2.200 metara, u kišovitom i hladnom okruženju.

Gabrijel Garsija Markes (foto:prva.rs)

Gabrijel Garsija Markes je rođen u Arakataki, blizu kolumbijske severne obale, na početku karijere radio je kao novinar u Kartageni. Mnogi su ga videli kao majstora magičnog realizma. Autor je poznatih dela poput Sto godina samoće.

Umro je u 88. godini, 2014. godine u Meksiku, gdje je živio sa suprugom Mercedes Barćom.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.