latinica  ћирилица
06/07/2016 |  15:11 ⇒ 15:46 | Autor: Agencije

Evo šta najviše utiče na pojavu migrene

Uprkos tome što je ovo prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njeni uzroci još nisu u potpunosti otkriveni.
Migrena (ilustracija) -
Migrena (ilustracija)

Najopsežnije dosad sprovedeno istraživanje o migreni, čiji su rezultati objavljeni u Nature Genetics upućuje na to da za razvoj te bolesti postoje genetske predispozicije.

Istraživanje je sproveo ugledan međunarodni tim naučnika koji su studiju sproveli na DNK uzorcima 375.000 učesnika istraživanja iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene.

Naučnici su analizirali milione genetskih varijanti i otkrili da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja, u odnosu na dosadašnjih samo deset genomskih područja.

Ustanovili su i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih sudova.

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspješnog lečenja migrena profesor DŽon Anker Cvart iz Osla kaže:

"Naša otkrića koja se zasnivaju na genetici prvi su konkretan korak prema personalizovanom pristupu u liječenju ove kompleksne bolesti. Mi ljekari odavno znamo da je svaka migrena različita i da su lijekovi koji pomažu jednom pacijentu kod drugog potpuno neefikasni. Nadamo se da ćemo uskoro dobijena saznanja moći da upotrebimo na način da pacijente podijelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo sprovodili klinička istraživanja s lijekovima. Na taj način bi trebalo da povećamo izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu", rekao je doktor Cvart.