latinica  ћирилица
11/07/2016 |  16:40 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske: Referendum o Danu Republike važan politički zadatak (VIDEO)

Iz Republike Srpske jedinstven stav političkih lidera. Srpska Dan Republike treba da proslavlja 9. januara.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Ipak, u Narodnu skupštinu još nije stigao zahtjev za održavanje posebne sjednice o referendumu o Danu Republike.

Postoje različita mišljenja o datumu održavanja referenduma. Dok u SNSD-u tvrde da bi građani trebalo da se izjasne prije lokalnih izbora, opoziciona SDS smatra drugačije.

I SNSD i SDS nedvosmisleno poručuju da Srpska Dan Republike treba da slavi 9. januara. Dok SDS tvrdi da bi održavanje referenduma prije izbora značilo izborne poene strankama na vlasti, u SNSD-u su izričiti da referendum o Danu Republike treba da bude održan što prije, da bi sva procedura bila završena prije 9. januara. I jedni i drugi saglasni su da je ovo pitanje za Srpsku važan politički zadatak. 

Samo referendum prije lokalnih izbora može da mobiliše što veći broj građana da izađu i da se izjasne da li 9. januar treba da ostane Dan Republike, smatra predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik. Ovo pitanje, kaže, trebalo je da bude već završeno i svako odgađanje ne ide u prilog Srpskoj.

- Ne smijemo ući u novo obilježavanje sa nejasnom situacijom u tom pogledu.Odgađanje poslije izbora dovodi do problema da ovaj posao ne završimo do 9. januara, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Za SDS referendum prije izbora zloupotreba je demokratskog prava na izjašnjavanje, u političke svrhe.

- Referendum sedam dana pred izbore treba da posluži, ne da riješi pitanje 9. januara, nego da poboljša šanse Milorada Dodika na lokalnim izborima, a to je još jedna zloupotreba, uopšte instituta referenduma, jasno je šta treba uraditi, treba završiti što je započeto – znači apelacija i promijeniti Zakon RS o praznicima, rekao je Mladen Bosić predsjednik SDS-a.

Važno je da su sve političke partije saglasne da se Dan Republike Srpske slavi 9. januara,smatra predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. O datumu održavanja referenduma, nada se, biće postignut dogovor.

- Sve političke opcije su da se Dan Republike Srpske slavi i obilježava 9. januara. A da li će biti prije ili poslije izbora, biće dogovoreno u nekoliko narednih dana i doći će se do nekog rješenja, istakao je Čubrilović.

Prije sjednice o referendumu, pred poslanicima je posebna sjednica Skupštine o popisu. Sve stranke iz Srpske jedinstvene su da treba zakonski regulisati objavu rezultata, za teritoriju Republike Srpske.

Poslanici u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici u srijedu, izjasniće se o Prijedlogu zakona o objavi rezultata popisa u Srpskoj.