latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:03 | Autor: TANЈUG

Kameron posljednji put predsjedavao sastanku Kabineta

Britanski premijer Dejvid Kameron danas je posljednji put predsjedavao sastanku Kabineta, dan prije nego što će predati funkciju dosadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Terezi Mej, poslije istorijskog referenduma na kojem su Britanci prošlog mjeseca glasali za izlazak iz EU.
Dejvid Kameron (Foto:mirror.co.uk) -
Dejvid Kameron (Foto:mirror.co.uk)

Ministri su se okupili na posljednjem, oproštajnom sastanku dan nakon što je potvrđeno da Mej dolazi na čelo vladajuće Konzervativne partije i time nasljeđuje Kamerona na čelu vlade, prenosi AP.

Istovremeno, kamion za selidbe stigao je u Dauning Strit, odakle će se Kameron sutra iseliti.

Ministar kulture Džon Vitingdejl rekao je da sastanak protekao tužno, a Mej i ministar finansija Džordž Ozborn odali su tom prilikom Kameronu priznanje.

Kameron, koji se zalagao za ostanak u EU, podnio je ostavku poslije odluke donesene na referendumu 23. juna.

Nova premijerka moraće da se suoči sa političkim posljedicama odluke Britanaca i da nadzire složen proces istupanja zemlje iz 28-članog bloka.

Mej će danas razmatrati sastav svog Kabineta prije nego što se sutra useli u Dauning Strit broj 10, navodi američka agencija.

Britanski mediji su se fokusirali na pitanje da li će Ozborn ostati ministar finansija, pri čemu neki tvrde da bi Mej mogla da ga ostavi na tom mjestu zato što on uživa povjerenje banaka i tržišta, dok drugi tvrde da bi ta važna pozicija trebalo da pripadne nekome ko se zalagao za izlazak iz EU.

Mej je podržavala ostanak u EU, ali je obećala da će istaknutim borcima za izlazak zemlje iz Unije povjeriti ključne uloge u Kabinetu, u pokušaju da iscjeli dugotrajni razdor u partiji zbog Evrope.

Mej je već pod pritiskom 27 ostalih članica EU da aktivira Član 50 Ustava Unije, kojim se pokreću dvogodišnji formalni pregovori o izlasku, ali još nije rekla kada planira da to učini.

Nova premijerka se, takođe, suočava sa pozivima opozicionih političara da sazove prijevremene izbore, prije narednih redovnih izbora predviđenih za 2020. godinu, navodi AP.