latinica  ћирилица
12/07/2016 |  16:37 | Autor: novosti.rs

Dinja jača organizam

Dinja ima značajno mjesto i primenu u narodnoj medicini, a koriste se plodovi, sok i sjeme protiv grčeva, za rješavanje tegoba sa bešikom, za snaženje imuniteta i njegu suve kože.
Dinja (Foto: 123rf) -
Dinja (Foto: 123rf)

U narodnoj medicini dinja ima široku primenu u lečenju. U terapiji se koriste plodovi, sok i sjeme.

Protiv grčeva

Pomiješajte 2 kašičice semena dinje sa 2 kašičice sjemena krastavca i prelijte sa 6 dl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, pa procijedite. Pije se 1 dl prije doručka, a 2 dl prije ručka i večere. Liječenje traje 10 dana.

Za bešiku

Pomiješajte 2 kašičice sitno izmrvljenog sjemena dinje, 2 kašičice sjemena krastavca i 1 kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Prelijte sa 7 dl kipuće vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Procijedite i pijte po 2,5 dl tri puta dnevno prije obroka tokom pet dana.

Snažan imunitet

Sok od dinje, iscijeđen ručno ili u sokovniku, pomiješa se sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Uzima se od dva do tri puta dnevno jedna čaša.

Nega suve kože

U svježe iscijeđen sok od dinje se doda jednaka količina mlijeka i ružine vodice. Ovaj losion se stavlja na lice uveče i ujutru, po mogućstvu i češće. Ostavi se da stoji 20 minuta, pa se lice umije mlakom vodom.