latinica  ћирилица
13/07/2016 |  10:04 ⇒ 10:08 | Autor: B92

Čudesna bića koja žive na najdubljem mjestu na svijetu (VIDEO)

Pogledajte koje životinje žive na mjestu, od kog ne postoji nijedno dublje u bilo kom svjetskom okeanu.
Čudesna bića morskih dubina - Foto: Screenshot/YouTube
Čudesna bića morskih dubinaFoto: Screenshot/YouTube

Marijanski rov jedno je od najmisterioznijih mjesta u svim okeanima naše planete. "Ožiljak" na Zemljinoj kori u obliku polumjeseca nalazi se na dubini od gotovo 11 kilometara, na mjestu gdje se pacifička tektonska ploča podvlači pod filipinsku ploču. Budući da se radi o najdubljoj tački u svim svjetskim okeanima, naučnicima je posebno zanimljiva zbog svoje geologije, ali i biologije.

U aprilu ove godine prema Marijanskom rovu krenuo je američki istraživački brod Okeanos Explorer, koji je opremljen sonarom koji generiše slike morskog dna vrlo visoke rezolucije. Kad posada broda uoči neko zanimljivo područje, koristi sofisticirane sonde kojima se upravlja s površine kako bi izbliza snimila hidrotermalne otvore ili zanimljiva živa bića koja obitavaju oko njih.

Okeanos Explorer posljednja tri meseca je detaljno proučavao geologiju Marijanskog rova, a među fascinantnim stvarima koje je otkrio su staništa riba koje žive na dnu, kao i korali koje žive na ogromnim dubinama.

Ipak, široj javnosti su najzanimljivije snimke živih bića koje obitavaju u dubinama Marijanskog rova, od kojih su gotovo sva prvi put viđena. Tako su sonde Okeanos Explorera uspjele da snime nove vrste meduza, fascinantnu providno-bijelu hobotnicu i morski sunđer veličine kombija.

Kakva su sve čudesna bića otkrila sonde Okeanos Explorera, pogledajte u snimcima ispod.