latinica  ћирилица
15/07/2016 |  14:08 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Ivanić u Srpcu otvorio renovirano odjeljenje ginekologije (VIDEO)

U Srpcu je renovirano Odjeljenje ginekologije i akušerstva Doma zdravlja. Dva ginekološka tima pružaće zdravstvenu zaštitu za oko 6.600 žena opštine Srbac.
Srbac - Mladen Ivanić - Foto: SRNA
Srbac - Mladen IvanićFoto: SRNA

Adaptirane prostorije sa novom ultazvučnom opremom posebno su oduševile doktoricu u penziji Branku Tegeltija, osnivača ginekološkog odjeljenja u Srpcu koje je u to vrijeme i bez savremene opreme kao danas, u svom sastavu imalo i porodilište.

"Kada se sjetim kada se prostorom prolomi plač novorođenčeta, sva ta strepnja pretvori se u radost i zato ja danas mogu reći da je meni to vrijeme bilo uzbudljivo lijepo i inspirativno", kaže Branka Tegeltija, doktorica u penziji.

Sredstva u iznosu od 100.000 maraka za adaptaciju prostorija i nabavku nove opreme obezbijedio je Dom zdravlja.

"Pokušavamo da promovišemo novi način poslovanja i da u našem zdravstvu nije sve tako crno i da se i iz tekućih sredstava može investirati i da se isplaćuju redovno plate i doprinosi i da sve to funkcioniše na neki zadovoljavajući način", izjavio je Saša Јovičić, direktor Doma zdravlja Srbac.

"Podržavamo ovakve aktivnosti koje jačaju kapacitet zdravstvenih ustanova i omogućavaju bolju dostupnost zdravstvene zaštite svim našim pacjentima", rijeli su Ljiljane Ivančić, pomoćnice ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Novi odjel ginekologije i znatno bolji uslovi za praćenje trudnoće trebali bi, uz dodatna novčana izdvajanja za stimulaciju rađanja, doprinijeti povećanju nataliteta, kaže član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Bez takve vrste pristupa bojim se da će svi apeli i sve priče o tome ostati samo prazne priče i velike riječi", rekao je Ivanić.

U Domu zdravlja Srbac u toku su i pripreme za početak gradnje ambulante porodične medicine u selu Glamočan, gdje ima oko 4.000 pacijenata.