latinica  ћирилица
15/07/2016 |  19:27 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Pokemon groznica stigla i do nas (VIDEO)

Petnaest godina je prošlo od njihovog prvog pojavljivanja, a svijet je ponovo poludio za njima. Popularni crtani film o Pokemonima, sada je pretvoren u mobilnu igricu. I to ne bilo kakvu.
Pokemon - Foto: RTRS
PokemonFoto: RTRS

Ovo je valjda prva igrica koju ne možete igrati u kući, jer traži da budete u dobroj kondiciji. Međutim, opasnost koju krije ova "proširena" stvarnost, već su osjetili prvi korisnici igrice. 

Pokemon groznica ponovo trese svijet. Ovu igricu igra više od osam miliona ljudi, a u posljednja tri dana čak 30 odsto svih pojmova koji su traženi na Guglovom pretraživaču sadržalo je tu riječ. Službena verzija za sada je dostupna samo u SAD, Novom Zelandu i Australiji.

Međutim, domaći gejmeri lako su zaobišli i tu prepreku. Uz malo istraživanja, dobru internet konekciju, i vi možete loviti Pokemone po gradu. Čak su formirane i prve Pokemon grupe, a ovdje, u centru grada, i naša ekipa je pronašla čak tri Pokemona.

"Super mi se čini, pogotovo ideja da u Banjaluci dočekujemo Pokemone. Fenomenalno zaista. Ima neki događaj na Fejsbuku i narod organizuje, po Americi je popularno", kaže jedan Banjalučanin.

I dok zasad služi za hvatanje Pokemona, ovo je samo početak tehnologije koja bi mogla da promijeni našu svakodnevicu.

"Virtuelna realnost će sve više uzeti maha gdje ćemo jednostavno ući u taj neki virtuelni svijet i definitivno biće mnogo zanimljivo svim korisnicima kod nas i u svijetu, tako da smatram da će daleko stići", smatra Marko Mudrinić iz magazina "Netokracija".

Ipak, postoji i mračnija strana. Mladić u Oregonu izboden je nožem dok je igrao Pokemon, ali je, iako povrijeđen, nastavio da igra. U Misuriju su četiri dječaka opljačkana nakon što ih je lopov namamio na osamljeno mjesto. Da opasnost postoji smatraju i stručnjaci.

"To je definitivno lagan način za manipulaciju, pogotovo ljudi koji su intenzivno uključeni u te igrice. To je definitivno pokazatelj da postoji neki osjećaj inferiornosti, neadekvatnosti, nesigurnosti u ovom realnom svijetu i onda kompenzaciju traže u ovom virtuelnom svijetu", kaže psiholog Irena Spasojević.

Primijetite li ljude kako s telefonima trče po gradu, bez brige, Pokemoni su stigli i kod nas.

Međutim, bolje je da se naviknete na vrijeme, jer kada planetarno popularna igrica stigne na naše tržište, ovakvi prizori mogli bi biti svakodnevica.