latinica  ћирилица
15/07/2016 |  19:59 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Salkić: OHR da spriječi održavanje referenduma

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je OHR da reaguje kako bi bilo spriječeno održavanje referenduma o Danu Republike, koji, kako kaže, predstavlja opasnost po stabilnost prilika u BiH.
Ramiz Salkić - Foto: RTRS
Ramiz SalkićFoto: RTRS

"Eventualnim održavanjem referenduma biće pređena crvena linija i otvoren put kojim će Republika Srpska krenuti ka svojoj samostalnosti i otcjepljenju, a to sa sobom nosi apsolutnu nestabilnost", naveo je Salkić.

On tvrdi da najavljeni referendum o Danu Republike predstavlja ozbiljno kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluke Ustavnog suda, te da je "namjenjen isključivo Srbima kako bi preglasali volju druga dva naroda".

"Za nas je jedino važeća odluka kojom je Ustavni sud BiH ukinuo 9. januar kao Dan Republike Srpske i smatramo da je najavljeni referendum suvišan, protivzakonit i protivustavan čin", naveo je Salkić u pisanoj izjavi.

Ističući da institucije BiH sada imaju obavezu da obezbjede sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, Saklić tvrdi da će zvaničnici u vlastima Republike Srpske, koji se protive toj odluci, biti krivično gonjeni.