X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/07/2016 |  19:59 | Izvor: B92

Glad: Prepoznajte lažnu uzbunu

Kada želite da izgubite kilograme i hranite se zdravije, važno je da prepoznate stvarnu glad i glad iz navike, dosade i emocionalnu glad.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Evo šest načina kako da provjerite da li ste stvarno gladni ili je posredi "lažna" glad.

POGLEDAЈTE NA SAT

Redovni obroci tokom dana pomaže tijelu da održi nivo šećera u krvi i smanji glad. Ako ste jeli prije 1-2 sata, velike su šanse da osjećate žudnju za hranom umjesto stvarne tjelesne gladi. Umjesto slanih grickalica ili slatkih zalogaja, popijte čašu vode ili napravite zeleni čaj.

SLUŠAЈTE SVOЈ ŽELUDAC

Zavijanje u želucu javlja se tokom procesa probave, odnosno kada se preostala hrana potiskuje sve dublje u crijevima. “Zavijanje" stoga ne ukazuje uvijek na glad i ne morate odmah krenuti prema frižideru.
Pričekajte nekoliko minuta kako biste vidjeli da li su neugodni zvukovi iz crijeva znak za glad ili probavljanje hrane. Ako je prošlo 2-4 sata od zadnjeg obroka (zavisno od količine pojedene hrane u prethodnom obroku), vjerovatno vam tijelo šalje poruku da treba hranu.

PROVЈERITE NIVO ENERGIЈE

Drugi način da saznate da li ste gladni je da provjerite nivo energije. Ako osjećate glad, bezvoljni ste i nemate energije, može biti da vam je potreban obrok pun hranjivih materija koji će vas opskrbiti energijom i zadovoljiti glad.

PRIČEKAЈTE 15 MINUTA

Kada počnete da osjećate glad, ne znači da imate tjelesnu glad. Pričekajte 15 minuta kako biste shvatili o kakvoj se gladi radi. Glad koja dođe iznenada, najčešće je emocionalna glad i nije povezana sa stvarnom potrebom za unošenjem hrane u organizam.

Ako nakon 15 minuta i dalje osjećate glad, vjerovatno se radi o tjelesnoj gladi koju zadovoljite hranjivim obrokom. Ali, ako nakon 15 minuta prestanete da osjećate želju za hranom, učinili ste dobru stvar čekajući.

Isto pravilo važi i za vrijeme obroka. Kada osjetite da ste dovoljno pojeli, pričekajte nekoliko minuta kako bi informacije o sitosti došle do mozga, umjesto da se prejedate.

ŠTA ŽELITE DA ЈEDETE

Ako osjetite iznenadnu glad i razmišljate o tačno određenoj namirnici (pica, čevapi, čokolada, keks, sladoled) koju morate pojesti odmah u tom trenutku, vrlo vjerovatno se radi o emocionalnoj gladi.

ODRADITE "VEGE" TEST

Kada osjetite glad, zapitajte se da li biste bili zadovoljni sa obrokom u obliku povrća poput kelja, spanaća, karfiola i slično. Ako je odgovor “DA", onda ste zaista gladni (ali to nije pravilo). Međutim, ako vam se ne sviđa takav obrok i mislite da se nećete njime zadovoljiti, onda vjerovatno osjećate žudnju za određenom hranom.