latinica  ћирилица
20/07/2016 |  20:56 ⇒ 22:25 | Autor: Večernje novosti

Crni susam: Čuva kosti, usporava starenje

Reguliše krvni pritisak, podiže imunitet, sprečava migrenu, prelome i osteoporozu
Crni susam - Foto: Novosti.rs
Crni susamFoto: Novosti.rs

Nezaobilazni sastojak azijatske i orijentalne kuhinje, susam (Sesamum indicum) je mnogo više od začina koji jelima daje bogatiji ukus.

- Sjemenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže čak 60 odsto više kalcijuma oljuštene. Sa opnom imaju i jači ukus što najbolje znaju Kinezi, koji ga često koriste u tradicionalnoj ishrani i medicini i visoko vrednuju njegove hranljive i ljekovite sastojke. Susam se, inače, smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi, posebno odomaćenoj na Dalekom istoku. Ova veoma otporna biljka, lako se prilagođava najrazličitijim promjenama i teškim uslovima - objašnjava nutricionista Nada Mišković.

Izuzetno bogat magnezijumom i kalcijumom, pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava pojavu migrene usljed lošeg stanja krvnih sudova. Osim toga, suzbija nastanak astmatičnih grčeva, a kod nesanica uzrokovanih menopauzom poboljšava san.

- Crni susam je odličan izvor bakra i cinka. Poznato je da mineral bakar, unesen u dovoljnoj količini, omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina i kolagena, neophodnih za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Istovremeno, cink obezbjeđuje dobru čvrstinu kostiju, sprečavajući prelome i osteoporozu i ima veoma važnu ulogu u održavanju imuniteta.

Izuzetno cijenjen u ishrani, posebno se preporučuje kao namirnica koja podmlađuje i usporava starenje, jer posjeduje zavidne količine vitamina E, koji je neophodan za zdravlje kože. S druge strane, zahvaljujući vitaminu B i gvožđu sprečava preuranjenu pojavu sijedih vlasi, slabljenje memorije i sluha.

Bogat je dijetetskim vlaknima, povoljno djeluje na snižavanje lošeg holesterola, ima snažno antioksidativno djelovanje, pa sprečava stvaranje slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije.

- Da biste osjetili blagotvorne efekte ove namirnice, trebalo bi da je uvrstite u redovnu ishranu. Možete, na primjer, svakoga dana dodavati prstohvat crnog susama u salatu i druge obroke. Zbog bolje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma, poželjno je da sjemenke sameljete ili potopite u malo vode tokom noći, a nakon toga da dodajete u jogurt, musli, napitke sa voćem. Ipak, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju kamen u bubregu ili dijareju - ističe dr Mišković.