latinica  ћирилица
21/07/2016 |  11:59 ⇒ 12:12 | Autor: Agencije

U Saudijskoj Arabiji proglašena fatva protiv pokemona

Najviše vjersko tijelo Saudijske Arabije obnovilo je fatvu staru 15 godine protiv igre o pokemonima, prenijeli su tamošnji državni mediji. Tri muškarca već su uhapšena na aerodromu zbog igranja te igre. Istovremeno, vlasti Indonezije zabranile su lov na pokemone u zoni predsjedničke palate.
U Saudijskoj Arabiji obnovljen dekret iz 2001. godine protiv igre (Foto: news.com.au) -
U Saudijskoj Arabiji obnovljen dekret iz 2001. godine protiv igre (Foto: news.com.au)

Generalni sekretarijat Savejta visokih vjerskih učenjaka Saudijske Arabije saopštio je da je obnovio dekret iz 2001. godine protiv igre sa kartama o pokemonima, kao odgovor na pitanja koja je dobio od vjernika.

Nova „Nintendova“ igra za mobilne telefone postala je preko noći planetarni hit. Učesnici u ovoj igri u stvarnom svijetu jure i sakupljaju mala čudovišta - pokemone uz pomoć svojih pametnih telefona.

Saudijski vjerski Savet saopštio je da mutacije bića iz igre, koja imaju specifične moći, predstavljaju jeres jer promovišu teoriju prirodne evolucije.

„Šokantno je što djeca toliko koriste riječ evolucija“, navodi se u fatvi i dodaje da igra sadrži još neke elemente koje zabranjuje islamski zakon, poput „politeizma protiv Boga kroz multiplikaciju božanstava i kockanje, što Bog zabranjuje u Kuranu i što podsjeća na vino i idole“.

U fatvi se dodaje da simboli u igrici promovišu japansku religiju šinto, hrišćanstvo, masoneriju i „globalni cionizam“.

DŽakarta, nema lova na pokemone u blizini predsjedničke palate

Istovremeno, oko predsjedničkog kompleksa u prestonici Indonezije DŽakarti danas je postavljeno štampano upozorenje: „Igranje igre i lov na pokemone zabranjeni u blizini palate“.

„To je kabinet predsjednika, a ne igralište“, naglasio je Bej Mahmudin, šef pres-službe predsednika DŽokoa Vidodoa.

Sekretar predsjedničkog kabineta Pramono Anung rekao je prošle nedjelje da je ulovio veći broj pokemona u palati, ali neki zvaničnici strahuju da bi ta igra mogla biti rizična za bezbjednost.

Policajcima je igranje igre zabranjeno dok su na dužnosti, a lokalni mediji su javili da je ministar odbrane Indonezije Rjamizard Rjakudu upozorio da bi strane države igru mogle da upotrebe za prikupljanje povjerljivih informacija.

Pokemon GO koristi „Gugl“ mape i pametne telefone za lov na virtuelna stvorenja i u Indoneziji je veoma popularna, iako još nije zvanično na raspolaganju korisnicima.

Indonežanska policija nakratko je u ponedjeljak privela jednog Francuza koji je u potrazi za pokemonima ušao u vojnu bazu na ostrvu Јavi.