latinica  ћирилица
24/07/2016 |  09:03 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Tajland: Djevojčice skinule listu jer im se svidjela boja papira

Dvije osmogodišnje djevojčice na Tajlandu su optužene za kršenje pravila kampanje pred održavanje referenduma jer su sa zida skinule listu kandidata jer im se sviđala boja papira na kojem je odštampana, saopštila je danas policija.
Tajland - listići za referendum - Foto: Getty Images
Tajland - listići za referendumFoto: Getty Images

Vojna Vlada Tajlanda odredila je 7. avgust kao datum za održavanje referenduma o novom Ustavu. Vlasti ističu da će novi ustav osigurati stabilnost u zemlji koju duže od decenije potresaju politički nemiri.

Policijski zvaničnik Damrong Petpong iz provincije Kampaeng Pet na sjeveru Tajlanda izjavio je da su djevojčice optužene za opstrukciju procesa referenduma i uništenje javne imovine nakon što su sa zida skinule listu postavljenu ispred škole.

"Djevojčice su priznale da su skinule listu jer im se sviđala boja papira", rekao je Damrong.

On je naglasio da se djevojčice neće suočiti sa kaznom jer su premlade.

Analitičari navode da će referendum biti prvi veći test javnog mišljenja o vojnoj Vladi od kako su u maju 2014. godine vojnim udarom došli na vlast.

Kritičari među kojima u i veće političke stranke, navode da će novi ustav vojsci dati previše ovlaštenja nad izabranim vlastima, te da neće riješiti nesuglasice između populističkih političkih snaga i vojnog establišmenta.