latinica  ћирилица
31/07/2016 |  15:28 | Autor: SRNA

Spas: Referendum o Danu Srpske legalna i legitimna aktivnost

Referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, jedina je legitimna i legalna politička aktivnost koja razrješava politički problem nastao agresivnim i neodgovornim ponašanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, saopšteno je iz stranke Spas.
Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju koje je potpisao predsjednik stranke Slavko Župljanin navodi se da je inicijativa Izetbegovića da se ukine Dan Republike Srpske jednaka zahtjevu za ukidanje Srpske ili predstavlja uvod u takvu inicijativu.

"Sve to ne bi bio problem da se u cijelu aktivnost nije uključio Ustavni sud BiH, koji je prihvatio da sudi u predmetu suprotno ustavnim odredbama i suštini samog Ustava BiH. Pošto Ustavni sud djeluje protivustavno, odnosno protizakonito, onda narod u Srpskoj mora izraziti svoj stav o toj protivzakonitoj pravnoj radnji", dodaje se u saopštenju.

Navodeći da je Ustavni sud BiH prihvatio da vrši ulogu političkog tijela u BiH, što mu sam Ustav ne dozvoljava, iz Spasa napominju da su nosioci suverenosti u BiH konstitutivni narodi, te da promjena političke volje i njegovog političkog statusa jednog naroda u BiH, koja je definisana samim Ustavom BiH, nije moguća bez njegove saglasnosti.

"U ovom slučaju, Ustavni sud BiH nema političku volju srpskog naroda za takve promjene", ističe se u saopštenju.

Spas ističe da podržava odluku Narodne skupštine Republike za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, kao legitimnom i legalnom datumu osnivanja i podsjeća da je 9. januara osnovana i proglašena Republika Srpska, kao legitimni izraz političke volje srpskog naroda u BiH.

"Republika Srpska je kao takva ušla u dejtonske pregovore, čiji je rezultat Dejtonski mirovni sporazum. Sam Dejtonski mirovni sporazum u statusu jedne pregovaračke strane, u ovom slučaju Republike Srpske, sadrži njen dan osnivanja kao integralni dio identiteta jedne od pregovaračkih strana odnosno pregovarača", navode iz Spasa.

Iz stranke ističu da takvi atributi, s kojima se ušlo u pregovore, ne podliježu reviziji dok je na snazi važeći Dejtonski mirovni sporazum.