latinica  ћирилица
01/08/2016 |  09:35 ⇒ 10:55 | Autor: RTS

Nova moda: Kurs plivanja za bebe

Širom Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije sve je više roditelja koji na kurseve plivanja upisuju bebe mlađe od godinu dana koje nisu prohodale.
Nova moda: Kurs plivanja za bebe - Foto: RTS
Nova moda: Kurs plivanja za bebeFoto: RTS

Naučno je dokazano da se bebe rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje. Naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovala 21 beba, uzrasta od četiri do dvanaest meseci.

Nijedna od njih nije progutala vodu niti se zagrcnula kada su je zaronili u vodu.

Interesantno je i da nijedna beba nije bila uplašena od sljedećeg „zaranjanja“. Naprotiv, izgledalo je kao da ih to čini radosnim.

Roditeljima koji razmišljaju o kursu plivanja za bebe upućeni poručuju da je malim polaznicima tokom časa neophodna posebna pelena kako ne bi došlo do neprijatnih situacija u vodi, zatim peškir, prostirka za presvlačenje i, budući da mini-plivači ogladne od aktivnosti u vodi, ponesite obrok ili užinu na koje je dijete naviklo.

Takođe, omiljene igračke pogodne za igranje u vodi doprineće užitku.

Stručnjaci podsjećaju da bebe gube toplotu brže od odraslih i da je zbog toga potrebno voditi računa o temperaturi vode, ali i da ukoliko dijete bez obzira na to što je voda dovoljno topla počne da drhti treba ga izneti iz bazena.

Hlor može da iritira nježnu bebinu kožu pa se roditeljima savjetuje da ukoliko primijete reakciju odmah prekinu boravak u hlorisanoj vodi. Takođe, nemojte ni kretati na bazen ukoliko je kod djeteta prisutan problem sa kožom, poručuju pedijatri.