latinica  ћирилица
04/08/2016 |  11:42 ⇒ 12:51 | Autor: RTS

Novi dokazi o visokoj inteligenciji vrana

Oko 3.000 kilometara od istočne obale Australije nalazi se idilično lijepa Nova Kaledonija, ali najfascinantnija stvar na tim ostrvima su vrane.
Vrana na Novoj Kaledoniji - Foto: RTS
Vrana na Novoj KaledonijiFoto: RTS

Osim što su najpametnije ptice i ššto mogu da rješavaju probleme na nivou sedmogodišnjeg djeteta, one prave sopstveni alat i znaju da će se nivo vode podići ako se u nju baci kamen ili neki drugi teški predmet, prenosi Sputnjik.

Vrane na Novoj Kaledoniji naučnici proučavaju već dugo, a nedavno su otkrili nešto na šta još uvijek nisu naišli kod tih životinja.

Kako piše Nju sajentist, vrane koriste pomoćni alat kako bi lakše nosile neke druge predmete – na primjer, pomoću drvenog štapića prenose metalnu maticu.

To je navodno prvi put da neka životinja umeće jedan predmet u drugi da bi ga prenijela na drugu lokaciju.

„Јedna vrana je pomoću štapića prenijela predmet koji je bio prevelik da bi ga nosila u kljunu, što znači da joj je alat olakšao kontrolisanje predmeta“, piše rukovodilac istraživanja Univerziteta Lund, Ivo F. Јakobs.

Naučnici, međutim, napominju da je riječ o pticama koje su se izlegle u zatočeništvu, pa su dodatna istraživanja potrebna za ptice u prirodi.