latinica  ћирилица
05/08/2016 |  20:53 ⇒ 20:58 | Autor: RTS

Čišćenje zuba koncem - veliki gubitak vremena

Ako ste svaki dan odvajali pet minuta kako biste zube dodatno očistili zubnim koncem, možda ste gubili vrijeme.
Konac za zube - Foto: ilustracija
Konac za zubeFoto: ilustracija

Novo istraživanje utvrdilo je da postoji vrlo malo pouzdanih dokaza da čišćenje zubnim koncem zbilja funkcioniše, a preporuke da se zubi čiste koncem uklonjene su iz službenih zdravstvenih smjernica u SAD, prenosi Indipentent.

Asosijejted pres proučio je istraživanja o upotrebi zubnog konca sprovedeno u posljednjih deset godina, a pokazalo se da su studije koje govore o benefitima konca dosta slabe.

- Većina istraživanja su ili koristila zastarjele metode ili su testirala malo ljudi. Neka istraživanja trajala su svega dvije nedjelje, što je prekratak period vremena da bi se razvio karijes ili bolest zuba. Јedno je istraživanje testiralo 25 ljudi samo nakon jedne upotrebe zubnog konca - otkriva DŽef Dan, istraživački novinar.

Profesor Damijan Valmzi, savjetnik Britanskog udruženja zubara, potvrdio je da korišćenje zubnog konca ima vrlo malu vrijednost: "Male interdentalne četkice za zube bolje su za čišćenje prostora između zuba, naravno, samo tamo gdje postoji prostora za njihovu upotrebu. Konac malo vrijedi, osim ako je prostor između vaših zuba premalen za interdentalne četkice".

Asosijejted pres je detaljno proučio 25 studija koje su upoređivale čišćenje zuba samo četkicom i četkicom i koncem. Dokazi u korist korišćenja zubnog konca koji su pronađeni bili su "slabi i nepouzdani".