latinica  ћирилица
05/08/2016 |  21:24 ⇒ 21:43 | Autor: Agencije

U beogradskom zoo-vrtu najstariji američki aligator na svijetu

Osamdesetogodišnji Muja, najstariji američki aligator na svijetu, u Srbiju je stigao iz Njemačke 1937. godine, godinu dana nakon što je Zoološki vrt otvoren. U međuvremenu je postao jedan od simbola beogradskog zoo-vrta i jedna od omiljenih životinja.
Muja, najstariji američki aligator (Foto: beozoovrt.rs) -
Muja, najstariji američki aligator (Foto: beozoovrt.rs)

Aleksandar Rakočević koji brine o Muji rekao je da i informacije iz ostalih zooloških vrtova i grupa za zaštitu prava životinja potvrđuju da je taj aligator najstariji te vrste.

Muja je preživio Drugi svjetski rat, tri bombardovanja Beograda i rat devedesetih godina prošlog vijeka, a ujedno je i jedna od malobrojnih životinja u vrtu koje su preživjele bombardovanja Beograda 1941. i 1944. godine.

"Mi svi cijenimo Muju i njegove godine", navedeno je na tabli pored Mujinog jezera u vrtu i dodato da i posjetioci treba to da čine. Mediji su prenijeli da je Muja postao najstariji aligator 2007. godine kada je drugi američki aligator, Kabulitis, uginuo u zoološkom vrtu u Rigi u 75. godini.

Zasad, Mujino zdravlje je odlično i vrijeme uglavnom provodi u svom jezeru. U 2012. godini, amputirano mu je stopalo zbog gangrene.

- Muja je legenda, ne samo u našem vrtu, već i u čitavom Beogradu. Njega svi znaju - rekao je Rakočević.