latinica  ћирилица
06/08/2016 |  12:32 | Autor: RTS

Rješenja za najčešće probleme kože

Akne, bore, tamni podočnjaci, celulit i prorijeđena kosa samo su neki od problema kojih pokušavamo da se riješimo kozmetičkim proizvodima koji obećavaju ljepšu kožu i kosu. Međutim, do toga je moguće doći i prirodnim putem, uz pomoć namirnica iz kuhinje i kupatila.
Njega kože (Foto: rg-cell.com) -
Njega kože (Foto: rg-cell.com)

Savjete za rješavanje šest najčešćih problema kože otkriva britanski neuropsiholog Roksi Dilon, koja praktikuje nutritivnu, ortomolekularnu i biljnu terapiju od 1979. godine, u svojoj knjizi Prirodno mladi.

Ukoliko imate problem sa aknama, trebalo bi da uzimate prah kurkume sa vodom dva puta na dan ili tri šoljice čaja od nane dnevno, koje mogu da smanje djelovanje muških hormona.

Direktno na akne možete nanijeti eterično ulje pitome nane kako bi se brže osušile. Aloja je takođe dobra – masirajućim pokretima nanesite tanki sloj na lice, pa isperite. Čisti, nezaslađeni kakao u prahu uklanja akne ako se uzima barem jedna kašičica na dan. Možete ga pomiješati s mlijekom, biljnim napitkom ili jogurtom.

Za ublažavanje tamnih podočnjaka pomaže svakodnevni unos zelenog soka od dvije kašike spanaća, hlorele, spiruline ili ječma u prahu. Ako vam je prioritet učvršćivanje i povećanje elastičnosti kože, napravite ulje koje će ublažiti otečenost i smanjiti vidljivost podočnjaka dok spavate. Trideset kapi eteričnog ulja sjemenki mirođije u 100 ml kokosovog ulja čine noćni preparat protiv tamnih kolutova ispod očiju.

Tanak sloj ulja jojobe djeluje na duboke bore na licu (i oko očiju), kao i na vratu. Šezdesetoprocentni losion natrijum-laktata djeluje protiv bora i dubljih nabora. Nanesite losion, pustite da odstoji barem pet minuta, pa isperite.

Za problem proširenih pora nanesite koncentrat paradajza u tankom sloju na problematično područje, ostavite da odstoji pet minuta pa isperite mlakom vodom. Postupak ponovite do tri puta na dan, izbjegavajući područje oko očiju.

Korišćenje jabukovog sirćeta umjesto losiona za negu tijela svaki dan najjednostavniji je način da ruke, noge i stomak dovedete u formu i uklonite celulit, navodi Dilonova. Prije svakog tuširanja, masirajte celulitom zahvaćene dijelove tijela, utrljavajući jabukovo sirće masažnom rukavicom. Osim sirćeta, možete koristiti instant kafu ili tinkturu divljeg kestena.

Gubitak kose može se riješiti eteričnim uljem ruzmarina i eukaliptusa koji direktno iz bočice možete nanijeti na teme. Nakapajte nekoliko kapi ruzmarina a zatim eukaliptusa i umasirajte ih u teme svako veče tokom tri mjeseca za podsticanje rasta nove kose.