latinica  ћирилица
08/08/2016 |  08:21 | Autor: Agencije

Ukrajina hoće da pretvori Černobilj u solarni park

Mjesto jedne od najvećih ljudskih i ekoloških katastrofa u istoriji ukrajinske vlasti žele da pretvore u ogromni solarni park.
Nuklearka u Černobilju (Foto: Sputnik/Alekseй Furman) -
Nuklearka u Černobilju (Foto: Sputnik/Alekseй Furman)

Ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak u toj viziji ima podršku velikih investitora kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj.

- Očigledno je da se ovo zemljište ne može koristiti za poljoprivredu - rekao je Semerak agenciji Frans pres, zbog čega će, kako je objasnio, kupovina terena za solarni park biti prilično jeftina.

Istovremeno, kako kaže, nivo radijacije je veoma opao za posljednjih 30 godina.

Uspjeh ovog projekta otvorio bi i druge mogućnosti u području koje se smatra jednim od najnezdravijih u Evropi, a Černobilj bi tako postao "zona inovacija".

Ukrajina smatra da se oko 6.000 hektara zemljišta sada može ispuniti solarnim panelima koji bi jednog dana proizvodili isto toliko energije kao nekadašnji rekator u Černobilju.

EBRD je već saopštio da će podržati projekat ukoliko Ukrajina nađe investitore za prvu fazu radova koja košta oko milijardu dolara.

Prema Semerakovim riječima, interesovanje je već pokazao veliki broj stranih kompanija.

- Uz uspješne pregovore, mislim da bi projekat mogao da bude u potpunosti pokrenut iduće godine - rekao je ukrajinski ministar ekologije.

Ukrajina želi da postane energetski nezavisna od Rusije nakon revolucije kojom je svrgnuta vlast u Kijevu, sukoba ukrajinskih i proruskih snaga i pripajanja Krima Rusiji.

Oko 50 odsto energije i dalje se proizvodi u nuklearnim centralama, a ostatak u termocentralama, dok solarna energija čini samo jedan odsto.