latinica  ћирилица
10/08/2016 |  08:10 | Autor: B92

I Britanci pišu o tajanstvenim pločicama pronađenim u Viminacijumu

Britanski "Gardijan" piše o uzbudljivom otkriću zlatnih i srebrnih magijskih pločica u Viminacijumu, koje su prije gotovo 2.000 godina sahranjene zajedno sa ljudima.

“Pismo je grčko – toliko trenutno znamo. Јezik je aramejski i to je za nas prava misterija“, rekao je za Guardian Miomir Korać, glavni arheolog nalazišta.

Koraćev tim našao je dve kutijice od olova u kojima je pronašao srebrne i zlatne svitke prekrivene simbolima i riječima. Oni vjeruju da je ispisani tekst neki magijski tekst čiji je cilj da privuku božanske moći kako bi ostvarili neki dobar ili zao cilj.

“Neke od ispisanih riječi su imena demona koji se povezuju s teritorijom današnje Sirije“, kaže arheolog Ilija Danković dodajući da na lokalitetu ima još skeleta iz 4. vijeka.

Krhki svici koji, kad se razmotaju, liče na omot od bombonica, možda nikad neće biti u potpunosti rastumačeni.

“Na ovakvim svicima ispisivane su čini za zaljubljivanje, ali je bilo i mračnih kletvi, poput:"Neka ti tijelo umre i postane hladno i teško kao ovo olovo“, kaže on.

Magijske pločice sahranjivane su s ljudima koji su umrli nasilnom smrću, kaže Danković za "Gardijan", zbog vjerovanja da “duše takvih ljudi teže pronalaze mir i imaju veće šanse da naiđu na demone i božanstva“.