X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
11/08/2016 |  14:09 | Izvor: B92

Koliko je doručak bitan obrok za djecu?

Istražitelji sa Bajlor medicinskog koledža Univerziteta u Hjustonu željeli da su da provjere koliko prvi obrok može uticati na sposobnost učenja kod djece.
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com) -
Јaja (foto: atebyatescrapbooking. wordpress. com)

Naime, 130 djeteta, starih od 8 do 10 godina, proveli su tri noći učestvujući u istraživanju mjerenja uticaja doručka na kognitivne funkcije.

Djeca su radila serije kognitivnih testova koje su merile njihovu pažnju pre i posle doručka, impulse i kratkoročne sposobnosti pamćenja, kao i brzinu primanja i obrade informacija.

Rezultati su pokazali da nije bilo značajnog efekta na mogućnosti djece da brže i efikasnije rješavaju testove, što je dovelo istraživače do zaključka da doručak nema kratkotrajan efekat na neuropsihološke funkcije kod zdrave školske djece.

Dvije studije o uticaju doručka na razmišljanje kod djece, iz 2005. i 2009., pokazala su povezanost doručka sa boljim kognitivnim funkcijama, ali su razlike bile male.

Naravno, doručak bogat proteinima i hranljivim materijama jeste najvažniji obrok zbog energije koju nam pruža za cio dan.