latinica  ћирилица
14/08/2016 |  18:51 | Autor: RTS

Konačno otkriveno zašto suncokreti prate Sunce!

U novom američkom istraživanju dokazano je da kretanje suncokreta za Suncem uzrokuje njihov unutrašnji biološki sat, a te promjene pozicija biljke čine većim i pčelama privlačnijim.
Suncokret - Foto: TANЈUG
SuncokretFoto: TANЈUG

Vođa istraživanja, Stejsi Harmer s Univerziteta u Kaliforniji, ističe da je riječ o prvom poznatom primjeru u kome rast neke biljke mijenja njen unutrašnji sat i da to čak ima i evolucijske posljedice.

Najmanje od 1898. godine naučnici posmatraju suncokrete koji dan započinju okrenuti prema istoku i tokom dana se polako okreću prema zapadu, da bi se tokom noći ponovo vratili ka istočnoj strani. Do sada se nije znalo šta reguliše taj proces.

Kako bi ustanovili da li je u pitanju biološki sat ili se biljke jednostavno kreću po nekom predodređenom rasporedu, američki biolozi sproveli su niz eksperimenata – suncokrete su privezali tako da nisu mogli da se pomjeraju, a zatim ih postavili u posude koje su na početku dana okrenuli ka zapadu, suprotno od signala koje uobičajeno dobijaju od Sunca. Time su uspjeli da im poremete ritam.

Zatim su suncokrete postavili u laboratoriju s fiksiranim vještačkim svjetlom i ustanovili da su se nekoliko dana njihali napred-nazad.

- To je ponašanje kakvo očekujete od mehanizma koga pokreće unutrašnji sat - ističe Harmenova.

Zatim su napravili vještačko svjetlo koje se kreće od istoka prema zapadu. Suncokreti su uspjeli da usklade svoje pokrete u skladu s kretanjem svejtla kada je ono pratilo dvadesetčetvoročasovni ritam, ali ne i kada je ritam promijenjen na 30 sati. Sve to ih je dovelo do zaključka da je u suncokretima nešto povezano s 24-časovnim ritmom kretanja.

Ali šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta? Naučnici su ustanovili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane. A to uzrokuje da biljka njiše svojim cvijetom. Harmerova je objasnila da je takav tip rasta drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi, odnosno u 24-časovnom ritmu.

Pokazalo se da je to za biljku važno jer su okrenute od Sunca tokom eksperimenata imala 10 odsto manje listove od prosječnih. Takođe, suncokreti koji su ujutro bili okrenuti prema istoku privukli su pet puta više pčela od onih vještački okrenutih na zapad.

To pokazuje da postoji evolucijska korist od toga što suncokreti "jure" za Suncem.

- Pčele vole tople cvejtove - objasnila je Harmerova u radu objavljenom u časopisu Sajens.