latinica  ћирилица
16/08/2016 |  07:39 ⇒ 08:00 | Autor: Blic

U blizini Stounhendža iskopan njegov "drveni blizanac"

Stounhendž ima veoma bliskog komšiju, drvenog rivala ogromnih razmjera, koji je bio sahranjen hiljadama godina nedaleko od poznate svjetske baštine. Danas, zahvaljujući arheološkim iskopavanjima, priča o bratu blizancu može da bude otkrivena prvi put.
Hodočašće na Stounhendžu - Foto: AP
Hodočašće na StounhendžuFoto: AP


Značajano novo otkriće, ukazuje na to da je Stounhendž izgrađen u vrijeme intenzivnih verskih i političkih rivalstava.

Samo tri kilometra sjeveroistočno od svjetske baštine, u važnom arheološkom kompleksu "Durrington Walls", istraživači su otkrili iskopavanjem drveni kompleks, prečnika čak 500 metara, koji je sačinjen od velikih drvenih stubova postavljenih u kružni oblik.

Najznačajnije otkrovenje je da ovo drveno otkriće nije nikada bilo u potpunosti završeno. Naučnici smatraju da je samo nekoliko mjeseci ili godinu nakon izgradnje, došlo do dramtičnih vjerskih promjena, kao i političkih pravaca.

Čak 200-300 stubova dužine oko 7 metara su namjerno podignuti vertikalno iz svojih dubokih rupa u kojima su bili postavlljeni. U roku od nekoliko mjeseci, rupe su namjerno zatrpane blokovima i nasipima nalik usitnjenoj kredi.

Dvije rupe su u potpunosti otkopane i na dnu jedne je pronađen ašov koji su praistorijski ljudi slučajno zakopali. To nagovještava ritualno zakopavanje prošlosti.

Otkriće je veoma značajno jer se navodna vjerska promjena desila u slično vrijeme kada je transformisan tada Stounhendžov najveći krug u znatno manji, onaj koji se danas smatra najvećim.

Ova promjena, može direktno i indirekto da se poveže i sa dolaskom nove kulture na područje Britanije, tzv. kulture zvonastih pehara.

Promjene koje su se dešavale na ovoj novootkrivenoj iskopini predstavljaju ključni element britanske istorije i kulture, dio tranzicije iz doba neolita u bronzano doba.

Obično je teško utvrditi vjerske i društvene sukobe i rivalitete iz tog doba, ali ovo otkriće savremenom svijetu daje jedinstvenu priliku da istražuje do sada sakrivene aspekte prošlosti.