X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/08/2016 |  18:49 ⇒ 18:51 | Izvor: Agencije

Magnezijum u trudnoći

Poznato je da za vrijeme trudnoće, a u drugoj polovini naročito, dolazi do promjena u koncentraciji elektrolita, pa se samim tim smanjuje nivo ćelijskog magnezijuma.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Za djecu i trudnice mineral magnezijum ima neprocjenjivu važnost, a kako istraživanja pokazuju, nedostatak ovog minerala može da dovode do poremećaja više od 300 ćelijskih reakcija.

Poznato je da za vrijeme trudnoće, a u drugoj polovini naročito, dolazi do promena u koncentraciji elektrolita, pa se samim tim smanjuje nivo ćelijskog magnezijuma, čiji nedostatak može da dovede do značajnih zdravstvenih problema, kao i do pojave hipertenzije. Moguće je, takođe, da zbog manjka ovog minerala dođe do porasta razdražljivosti glatkog mišića materice i pojave prijevremenih kontrakcija, što je u trudnoći najmanje poželjno. Prijevremeni porođaj uzrokuje mnogo faktora, a jedan od njih je i poremećaj elektrolita magnezijuma i kalcijuma, upozoravaju stručnjaci.

Zato svaka trudnica treba da obezbijedi optimalni balans minerala, oligoelemenata i vitamina. Održavajući intraćelijske procese u optimalnom odnosu, stvaraju se uslovi za bezbjednu trudnoću do kraja i pripremu ploda za kvalitetan život posleij porođaja.

Dokazano je da tek novorođena djeca koja imaju probleme sa konstitucijom, krvarenjem u mozgu, kao i probleme sa promjenama u tonusu mišića, zapravo nemaju optimalni fiziološki odnos magnezijuma i kalcijuma u krvi. Neželjene pojave mogu da se spriječe dobro izbalansiranom ishranom trudnice, odnosno unosom preporučenih količina mlječnih proizvoda bogatih kalcijumom, koje treba da odredi ljekar. Savjetuje se i uzimanje blagomineralnih voda.