latinica  ћирилица
17/08/2016 |  21:21 | Autor: B92

Koji je najbolji lijek za mamurluk?

Ispijanje velike količine vode nije jedini način da dođete sebi nakon burne noći.

Većina nas zna koliko mamurluk može da bude težak – stomak nas muči, misli su vam "zamagljene", a u glavi imate osjećaj kao da vas je neko udario bejzbol palicom na spavanju.

- Da biste znali koji je najbolji lijek za mamurluk, potrebno je da znate šta se zapravo događa u vašem organizmu - kaže doktor DŽordž Kub, direktor američkog Nacionalnog instituta za alkoholizam.

- Kada pijete, u vašem mozgu dolazi do oslobađanja velike količine neurotransmitera koji čine da se osjećate dobro. Velike količine alkohola prouzrokovaće, međutim, pojavu talasa intoksinirajućih hemikalija koje mogu da aktiviraju mehanizme vezane za odbrambeni odgovor organizma na stres i upale - objašnjava Kub.

Kao posljedica, javljaju se glavobolja, mučnina i drugi simptomi slični onima koje osjećamo tokom gripa, a kako starimo, njihovo dejstvo može biti još izraženije.

Šta možemo učiniti da olakšamo sebi?

Hidratacija je svakako dobar početak, s obzirom na to da se alkohol ubraja u diuretike, koji će podstiču oslobađanje vode iz organizma u vidu čestog mokrenja. Gubitak dragocjenih tečnosti poremetiće odnos elektrolita u organizmu, pa bi dobro bilo nadoknaditi ih.

Trčanje ili bilo koja druga intenzivnija fizička aktivnost takođe bi moglo da pomogne, koliko god vam u mamurnom stanju bila mrska pomisao na to. Vježbanje ubrzava metabolizam, odnosno protok krvi, što znači da će se toksini brže osloboditi iz tkiva u organizmu, kaže Kris Alford, profesor fiziologije na Univerzitetu Zapadne Engleske i stručnjak za mamurluk.

Kub savjetuje da se svakako istuširate i pojedete neki osvježavajući obrok kako biste dodatno podstakli izbacivanje nataloženih toksina iz tijela jer upravo oni čine da se osjećate mlitavo.

Izležavanje na kauču uz filmski maraton svakako nije dobra ideja jer ćete na taj način usporiti proces oporavka.