latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:15 ⇒ 17:18 | Autor: B92

Evo zašto trčanjem ne gubite kilograme

Fitnes trener Adam Bornstein navodi pet ključnih grešaka koje mnogi prave tokom trčanja, a koje nas ne dovode do željenih rezultata.
Svjež vazduh  (Foto: ufitnesss.blogspot.com) -
Svjež vazduh (Foto: ufitnesss.blogspot.com)

1. greška - Uvijek trčite isto

Izađete, malo se zagrijte i krenete na trčanje. Danas, sutra, uvijek isto - isti tempo, ista dužina, isto vrijeme. Možda vam se tako čini najprirodnije i najlakše, ali vašem tijelu to polako postaje navika i počinje da smanjuje brzinu sagorijevanja. Odnosno, prvih nekoliko dana osjećate da su rezultati blizu, a onda - niti se kilogrami smanjuju niti se vaši mišići formiraju.

Upravo je zato, ako uporedimo teretanu i trčanje, teretana bolji izbor, posebno ako ne vježbate uvijek istim redosljedom i istim tempom. Tijelu jednostavno treba šok da bi funkcionisalo bolje.

2. greška - Trčite duže, ali ne i brže

Sjetite se prve greške - ako opet trčite istim tempom, u prvih pola sata sagorjećete oko 200 kalorija, ako produžite trčanje sagorjećete još koju kaloriju više. U svakom slučaju nije ono što ste željeli da postignete.

Probajte naizmjenično da mijenjate brzinu i skratite za pola vrijeme trčanja i rezultati će, sigurno, brzo da budu vidljivi.

3. greška - Previše ste fokusirani na brojanje sagorjelih kalorija

Јedna od apsolutno najvećih grešaka je ta matematika koja vas konstantno opterećuje. Naše tijelo tokom dana radi, pa čak i kada spava potrebna mu je velika količina energije, a same kalorije tokom dana variraju. Pojedemo nešto, radimo nešto i ponekad zapravo sagorimo više kalorija nego kad vježbamo. To naravno ne znači da vježbanje nema smisla. Trčanjem sagorijevate kalorije, ali ne u onoj mjeri u kojoj biste smanjili kilograme ako povremeno trčite sprint, jer na taj način stvarate i mišiće koji dodatno rade i sagorijevaju kalorije.

4. greška - Ni ne pokušavate da, pored trčanja uvedite još neku kardio-vježbu

Sprint je odličan izbor, ali ako vas umara, možete se odlučiti i za bicikl.

Kombinacijom vožnje bicikla i trčanja vaše tijelo prolazi kroz novi šok. Tijelo će na biciklu raditi drugačije, izgradiće neke "nove" mišiće i kalorije će brže da nestaju.

Dakle, kako biste ostvarili željene rezultate, vašem tijelu treba bolja kombinacija različitih kardio vježbi, ili različit tempo rada.