latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:41 | Autor: TANЈUG

Audijeva vozila će moći da komuniciraju sa semaforima

Njemački proizvođač automobila Audi uvodi u SAD-u tehnologiju koja će omogućiti njegovim vozilima da komuniciraju sa saobraćajnom signalizacijom, što će doprinijeti da vožnja teče glatko.
Audi - Foto: RTRS
AudiFoto: RTRS

Audi Amerika, koji je u vlasništvu Folksvagena, saopštio je da će nova tehnologija biti ugrađena u automobile Q7 koji će biti proizvedeni 2017. godine, kao i u vozila A4 proizvedena posle 1. juna 2016, izvještava agencija Rojters.

Tehnologija, poznata u industriji pod nazivom "vozilo-prema-infrastrukturi", omogućiće saobraćajnoj signalizaciji i drugoj infrastrukturi da na siguran način bežično razmjenjuje bezbjednosne i druge operativne podatke putem tehnologije u oblaku.

Tehnologija, koju globalno testiraju proizvođači automobila i transportne kompanije, pomoći će da se izbjegnu sudari i smanje gužve na putevima i autoputovima.

Audijev sistem omogućava vozilu da prikaže odbrojavanje prije nego što se crveno svjetlo na semaforu pretvori u zeleno. Takođe, odbrojavanje će se pokazati na upravljačkoj tabli ako vozač odluči da ne koči prije nego što se pokaže crveno svjetlo, omogućavajući vozaču da počne kočenje.

Za vrijeme čekanja na semaforu, displej će se oglasiti par sekundi prije nego što crveno svjetlo pređe u zeleno upozoravajući vozača da obrati pažnju na raskrsnicu i odluči da li je bezbjedno da krene.

Buduća upotreba tehnologija povezuje se sa sistemima navigacije i start/stop funkcijama, tako da bi saobraćajna signalizacija mogla da savjetuje vozače da održe određenu brzinu da bi "uhvatili zeleni talas", navodi Rojters.