latinica  ћирилица
25/08/2016 |  21:31 ⇒ 21:35 | Autor: B92

Na Јadranu uočeno jato kitova (VIDEO)

U akvatoriju ispred Rovinja sinoć su viđene barem tri ulješure, najveća vrsta iz grupe kitova zubana, kojima zbog male dubine sjevernog Јadrana ozbiljno prijeti opasnost od nasukavanja.
Na Јadranu uočeno jato kitova - Foto: Screenshot/YouTube
Na Јadranu uočeno jato kitovaFoto: Screenshot/YouTube

Fotografije ulješura Institut Plavi sveijt dobio je od porodice Keler, a stručnjaci su odmah u pomoć pozvali javnost kako bi na vrijeme spriječili eventualnu tragediju.

Naime, ove impresivne životinje inače obitavaju u mnogo većim dubinama, a prije dvije godine već je zabilježeno nasukavanje sedam i uginuće tri ulješure u blizini grada Vieste na poluostrvu Gargano u Italiji.

“Obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područijima dubina preko 1000 metara, u plitkom sjevernom Јadranu prijeti im opasnost od nasukavanja i uginuća“, napominju iz Plavog svijeta, dodajući da su se tokom istorije ulješure pojavljivale i sjevernije u Јadranu, ali se u većini slučajeva posjeta ovom području završila nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa.

“Obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove grupe ulješura iz Јadrana, molimo sve građane da hitno dojave opažanja kako bi mogli da pratimo njihovo kretanje i po potrebi preduzmemo potrebne akcije“, mole stručnjaci iz Instituta.

“Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerovatno iscrpljene, dezorijentisane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne bi uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i uginuće“, dodaju stručnjaci.

Inače, odrasli mužjaci mogu doseći i veličinu od 20 metara i težiti preko 60 tona, dok su ženke manje. Mogu živjeti i preko 60 godina, a polnu zrelost dostižu sa 8-12 godina. Ulješure žive u društvenim grupama od pet-petnaest životinja u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami.