latinica  ћирилица
30/08/2016 |  17:07 ⇒ 18:45 | Autor: RTRS

"Ružina voda" - javni izvor u privatnim rukama (VIDEO)

Јavni izvor u privatnim rukama. "Ružina voda", izvor i spomen česma na Han Pogledu kod Vlasenice nakon gotovo stotinu godina mogli bi da okončaju vijek.
Spomen česma - Ružina voda - Foto: RTRS
Spomen česma - Ružina vodaFoto: RTRS

Mirko Mitrović, koji godinama živi i radi kraj "Ružine vode" tvrdi da su obližnji vikendaši zagradili i zagadili izvor.

Lokalna vlast u Vlasenci na apele Mitrovića uporno ćuti. U priču oko "Ružine vode" uključio se i Inspektorat Republike Srpske. 

Gotovo da nema putnika koji od Sarajeva do Beograda, nije zastao na Han Pogledu nadomak Vlasenice i napio se "Ružine vode". Nakon Velikog rata, vrhovni komandant Aleksandar I Karađorđević podiže spomen česmu svojim vojnicima iz Šumadijske divizije koji su u septembru 1914. godine ovdje porazili Austrougare.

Nakon Drugog svjetskog rata nova spomen ploča – partizanima koji su u julu 1942. branili Vlasenicu i okolinu od ustaša. Danas, kaže Mirko Mitrović, vlasnici obližnje vikendice, Mile i Boro Vidović su zagradili izvor, vodu koriste za vikendicu i ugrožavaju spomen česmu.

- Evo izlazi pijesak, izlazi buđ, izlazi žabokrečina, ima svega toga, toga nije bilo otkako je on počeo da radi i zatvorio je izvor, postavio poklopac i vuče vodu iz izvora - tvrdi Mitrović.

Vidovići nisu bili u vikendici, samo radnici, koji nisu bili raspoloženi za razgovor. U Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove opštine Vlasenica u odgovoru na Vidovićev zahtjev za korišćenje izvora napisali su da svako može da koristi vodu sa javnog izvora, a istovremeno, konstatovali da su izvor i spomen česma zaštićeni kao spomenici kulture. Komunalna policija Vidoviću je zabranila priključak: "Imenovanom se zabranjuje priključak do pribavljanja saglasnosti nadležnog organa. Komunalna policija ostavila je mogućnost imenovanom da nesmetano koristi vodu na javnoj česmi `Ružina voda`".

U opštini Vlasenica nisu željeli pred kamere. Mještani kažu da su Vidovići i dalje priključeni i da su ugrozili izvor. U Inspektoratu Srpske kažu da lokalna zajednica ne radi po zakonu.

- Zaista moram da reagujem i naši inspektori će raditi ovu kontrolu. Јa sam informisao i Vode Republike Srpske i zajedno ćemo se uključiti da ovo riješimo - kaže Miroslav Tanasić, glavni republički vodni inspektor.

U opštini Vlasenica u istom dokumetu kažu da je "Ružina voda" slobodni izvor i spomen česma i dozvoljavaju priključak. I drugi mještani po njihovom tumačenju imali bi to pravo, sve dok izvor i spomen česma ne presuše.