latinica  ћирилица
01/09/2016 |  14:14 | Autor: RTS

Hladnom vodom i zdravom užinom protiv pospanosti

Iako smo navikli da posegnemo za kafom kad god nas u popodnevnim satima uhvati pospanost, postoje još neki, bolji načini da dobijemo malo podsticaja za nastavak radnog dana.

Ako vas na radnom mjestu uhvati neizdrživa pospanost, najbolje je da se fizički pokrenete. Kad god ste u mogućnosti, izađite na svjež vazduh makar na dva-tri minuta. Ako šef to ne dozvoljava, dovoljno je da ustanete, protresete ruke i noge i u sjedećem položaju uradite vježbe za vrat i nožne prste, zglobove...

Drugi način je da okupirate mozak nekom aktivnošću koja se razlikuje od uobičajnih djelatnosti na poslu. 

Pokušajte sa osmosmerkama ili skandinavkama, mentalne promjene će pomoći da se razmrdate i oraspoložite. Samim tim, bićete budniji.

Možda ste već primijetili da miris limuna pomaže u razbuđivanju. Limun djeluje okrepljujuće i može da stimuliše mentalne aktivnosti.

Popijte čaj sa dosta limuna ili limunadu i to bi trebalo da vas razbudi. Bilo bi dobro i da uvijek imate zalihe bombona od nane ili limuna, jer djeluju osvježavajuće.

Hladnoća stimuliše. Razbudite se prskanjem ledenom vodom. Takođe, popijte čašu hladne vode umjesto kafe.

Hladna voda će vas razbuditi i dati vam dodatnu energiju. „Hladnoća aktivira stimulišući hormon adrenalin", objašnjava internista Јakov Tajtelbaum, autor knjige „Od umornih do fantastičnih!"

Veseli ritmovi mogu da razbude, pa tako posegnite za slušalicama i pustite svoju omiljenu melodiju. Istraživanja pokazuju da se nivo energije povećava dok pjevamo ili igramo; naravno, sve to u okviru mogućnosti koje pruža radni prostor.

Možda ćete moći da prevarite sam osjećaj umora autosugestijom, na primjer, ako ponavljate u sebi da se zapravo ne osjećate loše.

U jednoj studiji, učesnici koji su rekli da su dobro spavali (bez obzira na to jesu li zaista dobro spavali) postigli su bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su dali negativne odgovore. Dakle, ponavljajte sebi iznova i iznova da ste budni i puni energije.

Dokazano je da smanjenje stresa poboljšava koncentraciju. Ako redovno vježbate, to može biti odličan „alat" u borbi protiv pada energije u popodnevnim satima.

Na kraju, pripremite zdravu užinu. Pogačice i čokolada možda izgledaju primamljivo, ali nisu najzdravija opcija.

Bolje izaberite jabuku, oko 40 g badema (količina koja stane u jednu šaku) ili šargarepu. Uz kratko čavrljanje sa kolegama i koju šalu, sanjivost će biti otjerana.